Festival "Mirdita, dobar dan" u Prištini od 14. do 16. oktobra

Festival Mirdita dobar dan
Izvor: Facebook

Festival “Mirdita, dobar dan!" biće održan od 14. do 16. oktobra u Prištini i predstaviće modernu umetničku, kulturnu i društvenu scenu Srbije, uz besplatan ulaz za posetioce, saopštili su danas organizatori, prenosi Tanjug.

Kako je najavljeno, osmo izdanje festivala u prištinskom "kinu Armata" otvara film “Hold me right/Zaceli me” autorke Danijele Štajnfeld, koji govori o žrtvama silovanja, o počinicima seksualnog nasilja i o trnovitom putu progovaranja o nasilju i procesu zaceljenja, a prvi dan obeležiće i nastup dreg kraljica iz Beograda Loakin i Rubela Feminin, uz pratnju Didžej Jovijah.

Drugog festivalskog dana prištinskoj publici biće predstavljena knjiga “Druga Srbija: Bogdan Bogdanović" autora Škeljzena Gašija, nakon čega će biti održana i debata "Ko je druga Srbija?" u Atelje hali Palate omladine i sporta (bivša dvorana “Boro i Ramiz”).

Kako je najavljeno, isto veče prištinsku publiku očekuje i koncert “Pavana and more” pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić u Crvenoj dvorani Palate.

Završnog dana festivala u Galeriji Umetničkog fakulteta biće predstavljena knjiga “Iza sedam logora” Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Nemanje Stjepanovića, koju će u Palati omladine i sporta pratiti otvaranje istoimene izložbe fotografa Hrvoja Polana i debata “Kultura kao političko oruđe”.

Festival zatvara film “Teret” reditelja Ognjena Glavonića u "Kinu Armata".

"U okviru festivala, građani i građanke Prištine imaće priliku da detaljnije upoznaju kulturnu scenu Srbije, muzičare, filmske i književne autore i autorke, kao i da pogledaju neka od popularnih filmskih ostvarenja srpskih autora i autorki. Deo festivalskog programa, kao i ranijih godina, biće posvećen razgovoru i debatama...", kaže se u saopštenju.

Inspiracija za festival “Mirdita, dobar dan” je glumac Bekim Fehmiju (1936-2010) "koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jednu jedinstvenu celinu".

Festival organizuju Integra, Inicijativa mladih za ljudska prava, forumZFD, DAM Festival i Građanske Inicijative, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo, Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju i Fonda braće Rokfeler.