Fetaj: Kosovo u opasnosti od širenje malih boginja, neophodna redovna vakcinacija dece

Vakcinacija trećom dozom
Izvor: Reporteri

Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Nacionalnom institutu za javno zdravlje Kosova Fetije Fetaj upozorava da se male boginje (mirbili) širi Evropom i da je i Kosovo u opasnosti te pozvala roditelje da vakcinišu decu, prenosi Koha.

Fetaj je navela da je vakcinisano 92 odsto dece na Kosovu, ali da je potrebno da taj broj bude veći od 95 odsto, kako bi se izbegli rizici od epidemije.

"Zapravo, male boginje su veoma zarazna bolest i mi smo u opasnosti jer se pojavila širom Evrope, pa i u zemljama regiona i normalno velika kretanja stanovništva, za koje očekujem da će rezultirati oboljenjima od morbila. Odnosno, da bi Kosovo i Nacionalni institut za javno zdravlje bili komforni, taj procenat mora da bude preko 95 odsto. Zajednice Roma, Aškalija i Egipćana imaju manji procenat inkluzije i ne znamo ni koliko dece zapravo imamo iz ovih zajednica jer neka od njih nisu ni registrovana", reklaje Fetaj.

Fetaj ističe da je prošle godine zahvaljujući mobilnim timovima zajedno sa Unicefom vakcinisano preko 2.500 dece iz tih zajednica i da se radi na identifikaciji dece koja nisu vakcinisana protiv morbila.

Ona je pozvala roditelje da vakcinišu decu i dodala da Kosovo ima dovoljno vakcina.

"Vakcina ima dovoljno, nismo godinama imali problema sa malim boginjama. Ministarstvo zdravlja obezbeđuje finansijsku stabilnost za vakcine redovnog kalendara, plus vakcine sa indikacijama, tako da za vakcine nema problema ni u jednom trenutku. Pozivam roditelje da pogledaju vakcinalni karton i uvere se da je kompletno popunjen", poručila je Fetaj.