Galager sa Porfirijem: Značajan korak napred, potvrđena posvećenost dijalogu

Sekretar Svete Stolice Pol Ričard Galager - Patrijarh Porfirije
Izvor: Tanjug

Sekretar Svete Stolice za odnose sa državama Pol Ričard Galager izjavio je danas da je njegov susret sa patrijarhom SPC Porfirijem najznačajni deo trodnevne posete Srbiji, prenosi Tanjug.

Galager je nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem u manastiru Kovilj rekao da je zadovoljan susretom i ocenio da je "ovo značajan korak napred koji potvrđuje posvećenost dijalogu i razmenama mišljenja".

Ocenjujući ovaj susret kao "početak daljeg progresa koji će približiti hrišćane katoličke i pravoslavne tradicije da zajedno budu na usluzi čovečanstvu", Galager je rekao da je to i cilj "našeg postojanja". Rekao je da je razgovor sa patrijarhom SPC protekao u duhu pozitvne razmene mišljenja koje je, kako je naveo, odraz velikog poštovanja koje postoji između Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve. Šef diplomatije Vatikana je novinarima rekao da je patrijarhu Porfiriju preneo pozdrave naklonosti pape Franje sa kojim se, kako je rekao, srpski patrijarh više puta sreo.

"Obojica su ljudi velike vere", rekao je Galager.

Istakao je da je sa patrijarhom srpskim razgovarao o dijalogu i odnosima crkava ne samo, kako je naveo, "naše dve već i na globalnom nivou kao i globalnoj političkoj situacij i regionu i svetu".

Galager se juče sastao sa srpskim zvaničnicima, predsednikom, premijerom, i šefom srpske dipomatije, Aleksandrom Vučićem, Anom Brnabić i Nikolom Selakovićem. Dan ranije Galager je u Sremskoj Mitrovici zaredio biskupa Fabijana Svalinu za biskupa koađutora Sremske biskupije.