Sava Janjić: Kosovo ne priznaju ni Vatikan, UN i EU, mišljenje SPC vam je najmanji problem

sava janjić
Izvor: FoNet/AP

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ističe da ne stoje kritike političkih lidera iz Prištine da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kosovsku državu i dodaje da Kosovo ne priznaju ni Vatikan, Ujedinjene nacije, Evropska unija, OEBS, NATO i Unesko, kao i mnogi drugi.

"Vatikan ne priznaje Kosovo kao državu, kao ni UN, EU, OEBS, NATO i Unesko kao organizacije, politički subjekti i mnoge države ne priznaju Kosovo zvanično ni kao državu, što je za Kosovo mnogo veći problem od mišljenja Srpske pravoslavne crkve", navodi Iguman Visokih Dečana.

Sava Janjić navodi da SPC nije država, niti politički entitet, a da obaveza Kosova prema SPC proističu iz njenih sopstvenih zakona i Ustava.

"Kosovski lideri kažu da Srpska pravoslavna crkva ne priznaje kosovsku državu. Mi nismo država ili politički entitet koji to čini. Kao Srpska pravoslavna crkva ovde poštujemo zakone, sudove kao građani koji odve žive. Obaveze Kosova prema nama potiču iz njegovih Ustava i zakona. Sada je prilično paradoksalna situacija da mi kao Crkva moramo podsetiti Kosovo da poštuje svoj Ustav i zakone. Ustavni sud Kosova 2016. godine doneo je odluku o priznavanju zemljišta manastira Dečani. Odluka Kosova nije naša i još uvek nije sprovedena", napisao je Sava Janjić na Tviteru.