Gaši: Simons da bude svedok u Specijalnom sudu, Skupštini podnosi izveštaj informativno

Tom Gaši
Izvor: Kosovo Online

Bivši sudija Euleksa Malkolm Simons podneće 12. jula poslanicima u kosovskoj skupštini izveštaj o svojim dugogodišnjim navodimaizveštaj o korupciji i zloupotrebi u toj misiji, piše Ekonomia onlajn.

Prištinski advokat Tom Gaši, ocenio je da će izveštaj Simonsa skupštini biti informativnog karaktera i dodao da bi bilo važno da se Simons pojavi i kao svedok pred Specijalnim sudom u HAgu.

"Građani će saznati da Misija Euleks nije bila dobra kao što je neko tvrdio, mislim da bi trebalo da ukaže na glavne prekršaje koji su počinjeni i najviše pravne povrede koje su, koliko znam, počinjene su u slučaju komandanta Generalštaba OVK Sulejmana Seljimija, koga sam branio, zajedno sa dvojicom američkih advokata, a u slučaju "Drenica" su, pored njega, gotovo svi vojnici OVK proglašeni krivima zajedno sa svojim komandantima i osuđeno je oko 16 članova OVK. Izveštaj sudije biće veoma važan posebno za Specijalni sud i mislim da će svaki advokat koji tamo ima klijente morati da ga pozove kao svedoka, da ukaže na nepravde i pravne povrede koje su počinjene u Misiji Euleks", rekao je Gaši.

Prema Gašiju, vrednost svedočenja Simonsa nije velika, jer je prošlo dosta vremena otkako bivši sudija Euleksa tvrdi da su se dogodila kršenja zakona.  Gaši podseća i da je Euleks pokrenuo pravni postupak protiv Simonsa.

"Još uvek imamo Misiju Euleks na Kosovu, ali njena nadležnost je sada smanjena. Ono što je tužno je da je i sam Simons spomenuo da je, prema njegovim rečima, postojala saradnja Euleksovih tužilaca sa srpskim tužiocima, a to je potpuno nepotrebno i kršenje zakonskih odredbi i to pitanje saradnje sa srpskim tužiocima je skandal sam po sebi i mora se nešto preduzeti oko toga zašto se to dogodilo", istakao je Gaši.

tosa
11. Jul 2021.
Prekinite da se glupirate i ne izigravajte vise nezavisnu drzavu jer to niste. Vi ste kolonija SAD i ako vam oni kazu da ne dirate Specijalni sud OVK i misiju EULEKS, a to su vam vec nebrojeno puta rekli, ima da ih ne dirate...