Gazeta Ekspres: Ko su zvaničnici koji su zemlju kupili privatizacijom po cenama od 1 do 3 evra

zemljište
Izvor: Gazeta Ekspres

Bivši predsednik Odbora Kosovske agencije za privatizaciju Bljerim Redža tvrdi da je državno zemljište gotovo besplatno, i ta njegova izjava izazvala je brojne reakcije, piše Gazeta Ekspres.

 Prema njegovim navodima pet hiljada hektara društvenog zemljišta prodato je za samo jedan evro po aru Kosovskoj agenciji za privatizaciju, i po njemu  razlog za ostavku na ovoj funkciji bio je privatizacija zemaljišta po vrlo niskoj ceni.

„Pet hiljada hektara zemlje prodato je za jedan evro po aru. Protivio sam se ovom procesu privatizacije po ovako niskoj ceni dok su mi članovi odbora rekli, „da li boli zemlja Kosovo?“. Ovo je bio jedan od razloga ostavke “, izjavio je Redža.

Gazeta Ekspres piše da je na osnovu prijave imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije, jedan od zvaničnika koji je kupio zemljište u procesu privatizacije po ovim cenama i bivši premijer Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je proglasio nekretnine brdskog zemljišta od 200 hektara kupljene u privatizaciji 2009. godine u iznosu od 75 hiljada evra, što je 3 evra i 75.

Haradinaj je svoju imovinu prijavio dok je bio premijer Kosova, dok je zemljište kupljeno privatizacijom proglasio zajedničkim vlasništvom.

Ostale nekretnine koje pripadaju lideru ABK takođe uključuju 21,50 ari zemljišta, 950 kvadratnih metara stambenih kuća, 800 kvadratnih metara porodičnih kuća i 213 kvadratnih metara stanova.

Haradinaj je u martu 2016. rekao da je zemljište od 200 hektara otkupljeno.

„Otkupili smo našu zemlju. Zemljište otkupljeno u procesu privatizacije vlasništvo je stanovnika Glođana, brdovito zemljište, nacionalizovano ili oduzeto bez ikakve nadoknade od strane države Srbije. Zapravo to nije hiljadu hektara, ali je 200 hektara koje smo kupili uz sve postupke i norme privatizacije.Naravno, jedini epilog uzete imovine može biti njen povratak, a ne kupovina drugi put".

Pored Ramuša Haradinaja, još jedan komandant OVK kupio je zemljište od Kosovske agencije za privatizaciju.

Reč je o Ramuševom rođaku Nasimu Haradinaju, koji u svojoj izjavi o imovini pokazuje da je 2004. godine privatizacijom kupio 220 hektara zemlje.

Haradinaj je ove hektare zemljišta proglasio delom nekretnina vrednim 3 miliona 300 hiljada evra, prenosi Gazeta Ekpres.

Međutim, nije poznato da li je to vrednost po kojoj je Haradinaj kupio državno zemljište, ili iznos kojim Nasim Haradinaj već procenjuje imovinu kupljenu 2004. godine.