Gimnazija u Severnoj Mitrovici proslavlja 104. rođendan, ponosni na sve veći broj đaka i kvalitet nastave

Bojana Vulović
Izvor: Kosovo Online

Gimnazija u Severnoj Mitrovici obeležiće danas 104. rođendan nizom aktivnosti koje pripremaju učenici i nastavno osoblje ove škole. Broj učenika koji je u poslednje četiri godine u konstantnom porastu, kvalitet nastave i rezultati su ono što predstavlja ponos svih zaposlenih, ali i podstrek za dalji rad, poručuju iz ove ustanove.

Više od vek postojanja, tačno 104 godine, danas se obeležava u gimnaziji u Severnoj Mitrovici. Od ustanove za primer i prestiž koja je iznedrila mnoge velike stručnjake u mnogim oblastima širom nekadašnje Jugoslavije do ratnih zbivanja krajem devedesetih i proterivanja iz svojih prostorija u Južnoj Mitrovici, pa novog udomljavanja u zgradi Tehničke škole u Severnoj Mitrovici trnovit je put koji pamte mnogi profesori, đaci, roditelji....

Nastavno osoblje ove škole zajedno sa učenicima priprema bogat program za svoje učenike u okviru školskih aktivnosti, ali i predstavu „Ivkova slava“, koja će se večeras, za roditelje i građane, održati u „Mitrovačkom dvoru“.

Direktorica mitrovačke gimnazije Bojana Vulović u razgovoru za Kosovo onlajn ističe da je ovo veoma bitan dan za sve u ovoj ustanovi i da sa ponosom iz godine u godinu gimnazija nastavlja da širi svoj rad i da znanjem postavlja visoke standarde.

„Mi danas slavimo 104. godina postojanja naše škole i kroz ovaj najhumaniji poziv vaspitanja generacije i generacije mnogih značajnih imena je izašlo iz ove škole i verujemo da će još mnogo značajnih imena izaći iz ove škole. Dan škole obeležavamo tradicionalno, ove godine imamo i odbojkaški turnir i za danas je predviđena finalna utakmica, a za večeras je pripremljena predstava „Ivkova slava“ koja će početi u 18 sati u ,Mitrovačkom dvoru’ i pozivamo sve zainterosavane da dođu i da pogledaju ono što su nači učenici pripremili“, rekla je Vulović.

Kako kaže ono što je za ponos ove gimnazije je kvalitet obrazovanja i broj učenika koji je od 2018. godine u porastu.

„Mi smo zadovoljni kvalitetom obrazovanja i mogu da garantujem je da dajemo svoj maksimum, pratimo nastavne planove i programe i ono što mogu da kažem je to da napredujemo iz godine u godinu. Mi imamo 280 učenika i ove godine je upis prošao odlično. Od 2018. godine kada smo otvorili IT odeljenje,  povećava nam se i broj odeljenja i broj učenika. Broj od 280 učenika je jedan značajan broj i nadamo se da kako je krenulo da će se taj trend nastaviti. Ono sa čim posebno možemo da se pohvalimo da ove godine nemamo ni jednog ispisanog učenika“, prenela nam je Vulović.

Vulović posebno ističe da pored broja učenika koji konstantno raste zadovoljstvo svim zaposlenima predstavlja činjenica da prilikom upisa na fakultete učenici ove gimnazije ostvaruju izuzetno visoke rezultate što, prema njenim rečima, samo govori o kvalitetu obrazovanja koje nudi mitrovačka gimnazija.

„Mi već godinama unazad nemamo ni jedno odeljenje u kom opada ili stagnira broj učenika već je sve veća zainteresovanost, pogotovu za IT odeljenje, ali nekako i taj prirodno-matematički i društveno-jezički smer već godinama neguju tradiciju i to se podrazumeva da će odeljenja biti puna. Nama je izuzetno drago i mi ćemo se kao ustanova truditi da što više širimo znanje i obrazovanje i da što više učenika upiše našu školu, a o našem radu najbolje govori činjenica da prilikom upisa na fakultete, bilo da su u pitanju prištinski, beogradski ili neki drugi univerzitet, naši učenici ostvaruju izuzetno visoke plasmane tako da sama ta činjenica govori o kvalitetu obrazovanja koji oni dobijaju u našoj školi, ali sigurna sam da je tako i na čitavom prostoru Kosova i Metohije“, zaključila je Vulović.