Glavni kosovski tužilac Ljumezi rekorder po broju funkcija

Reporteri
Izvor: Reporteri

Iako je kosovska skupština usvojila 2018. godine Zakon o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije, čini se da se on ne primenjuje u potpunosti u praksi, a u prilog tome govori i činjenica da visoki zvaničnici pravosudnog sistema nastavljaju da drže dve ili više vodećih pozicija, kao i da im se isplaćuje naknada za dodatni posao koji obavljaju u okviru redovnog radnog vremena, prenosi Reporteri.

Glavni tužilac Aleksander Ljumezi imao je i po sedam funkcija, a u poslednjoj prijavi imovine u Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio je pet: glavni tužilac, član odbora u Policijskoj akademiji Kosova, predsednik Odbora Akademije pravde, član Tužilačkog saveta Kosova i član Odbora za finansijsko obaveštavanje.

Trenutno u pravosudnom sistemu, predsednik Sudskog saveta Kosova je Aljbert Zogaj, koji je pored mesta sudije u Vrhovnom sudu, ujedno i predsednik Komisije za polaganje pravosudnog ispita.

Zvaničnici odgovorni za sprovođenje zakona kažu da se on strogo sprovodi, ali nadzornici pravosudnog sistema kažu da su institucije ignorisale zakon.

Viši istraživač na Pravnom institutu Kosova Gzim Šalja kaže da je u svom istraživanju o primeni Zakona o sprečavanju sukoba interesa našao mnoge pravne povrede.

„U praksi smo videli nepoznavanje ovog zakona, posebno od strane pravosudnog sistema koji sistematski pratimo i u ovom slučaju nije postojala volja istog da se ovaj zakon primeni u praksi. Uzmimo primer držanja više pozicija, Zakon o sprečavanju sukoba interesa jasno kaže da nijedna osoba ne može imati drugu rukovodeću poziciju, osim ako je to izričito definisano zakonom“, kaže Šalja za Radio Slobodnu Evropu.

Prema njegovim rečima, više od jedne vodeće pozicije su imali čelnici pravosudnog sistema.

"Imali smo glavnog tužioca i predsednika Vrhovnog suda, koji su takođe bili predsednici Odbora Akademije pravde. Dakle, druga vodeća pozicija u ovom slučaju. To se dogodilo uprkos činjenici da posebnim zakonom nije određeno da isti budu predsednici ovog odbora”, navodi Šalja.

Prema mišljenju posmatrača, najveća odgovornost za sprovođenje ovog zakona leži na Agenciji za borbu protiv korupcije, instituciji koja je, prema mišljenju posmatrača, dosledno dozvoljavala visokim zvaničnicima da zauzimaju više od jedne vodeće pozicije i da budu nezakonito obeštećeni.

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije nije pristao da govori o ovoj temi, ali je putem pisanog odgovora prethodno rekao da su za sprovođenje ovog zakona nadležnosti drugih institucija.

"Što se tiče njegove primene u praksi, Agencija za borbu protiv korupcije, odgovorna za ovo, uverena je da je sa stanovišta svojih dužnosti, odgovornosti i mandata sprovela i tačno sprovodi ovaj zakon", rekao je Šaip Havoli.

Generalni sekretar Ministarstva pravde Ardian Bajraktari kaže da bi javnim zvaničnicima trebalo zabraniti višestruke angažmane, jer je to, kako kaže, jasno definisano zakonom.

"Svaka pozicija ima odgovornost. Ko više, a ko manje, ali po našem mišljenju, oni koji su uz obavljanje svoje funkcije visoki funkcioneri, istovremeno obavljaju dve-tri ili više funkcija, diskutabilna je mogućnost da budu dovoljno dobri na svim funkcijama koje imaju“, kaže Bajraktari.

Mišljenje Gzima Šalje iz Kosovskog instituta za pravosuđe je da se ignorisanje ovog zakona dogodilo zbog nedostatka volje da se dotaknu moćni ljudi u pravosudnom sistemu.

"Definitivno je nedostajalo odgovornosti. U početku, glavni teret pada na Agenciju za borbu protiv korupcije, koja nije preduzela potrebne mere kao institucija koja ima mandat da nadgleda sprovođenje ovog zakona. To je prvo, a drugo je to što su tužilački i sudski sistem dozvolili da ignorišu ovaj zakon", kaže Šalja.

Na ovu temu, pitanja su poslata predsedavajućem Tužilačkog saveta Kosova, Jetišu Maljokuu.

Pitali su ga o radnjama koje je tužilački sistem preduzeo da identifikuje slučajeve kada zvaničnici pravosudnog sistema krše Zakon o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije.

Maljoku je porekao da u sistemu tužilaštva postoje službenici koji su angažovani na drugim poslovima i da od toga imaju nezakonitim koristi od nadoknada.

"Ranije smo razjasnili da nijedan visoki zvaničnik u sistemu tužilaštva nije nagrađen bilo kakvom isplatom bez pravne osnove", rekao je Maljoku u pisanom odgovoru.

Na pitanja o višebrojnim funkcijama kojeima nije odgovorio ni glavni tužioci Aleksandar Ljumezi, kojem su poslata pitanja.

Uz obrazloženje da ima puno obaveza intervju po ovom pitanju odbio je načelniku Sudskog saveta Kosova.

Agencija za borbu protiv korupcije je upitana o ovoj temi radi konkretnih radnji, kao i slučajeva koje je osudila, ali zvaničnici ove institucije nisu odgovorili na ovo pitanje.

Iako se ovaj zakon i dalje ne sprovodi u potpunosti u praksi, posmatrači pravosudnog sistema kažu da službenici na dve ili više funkcija nezakonito stiču značajne sume novca.