Miftaraj: Odluka Ljumezija smešna, novinari dužni da otkrivaju izvore samo u izuzetnim slučajevima

Ehat Miftaraj
Izvor: Ekonomia Online

Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj nazvao je smešnom odluku glavnog tužioca Aleksandra Ljumezija da tužioci ne bi trebalo da primoravaju novinare da otkrivaju svoje izvore, prenosi Ekonomija onlajn.

Miftaraj je dodao da su prema Ustavu i zakonima novinari u izuzetnim slučajevima dužni da otkriju svoje izvore.

"Građani to mogu doživljavati kao populističku odluku, ali za profesionalce je to jedna od najsmešnijih odluka koju advokat može da čuje. Moramo da znamo da je ovo ograničenje, pravo novinara koje niko ne može prekršiti. Prema Ustavu i zakonu, novinari mogu otkriti svoje izvore samo u izuzetnim slučajevima kada je reč o spasavanju i očuvanju onoga što je pravo medija. Na Kosovu se to nikada nije dogodilo i takva uputstva su, na žalost, kupovina mira s medijskim kućama nakon onoga što se dogodilo za vikend", naveo je Miftaraj.

Miftaraj je rekao da je tužilac zapravo trebalo da obavesti javnost kako se dogodilo da tužilaštvo pošalje policiju u kancelariju nezavisnog medija.

"To je jednostavno nešto što bi tužilac trebalo da zna, a ako ne zna, počinili su disciplinske prekršaje i očigledno ograničavali ljudska prava za šta mogu imati posledice. Nažalost, promena vlasti koja se dogodila na Kosovu uticala je i izvršila pritisak na tužioce i sudije koji su spavali 20 godina", rekao je Miftaraj.