Glavni tužilac Ljumezi: Dokazali smo da niko nije nedodirljiv

Aleksander Ljumezi
Izvor: Ekonomia Online

Glavni državni tužilac Aleksander Ljumezi rekao je na godišnjoj konferenciji tužilaca da je protekla godina bila puna izazova i poteškoća, pre svega zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, ali da su i pored toga pokazali da su spremni i sposobni da deluju adekvatno, prenosi Kosovo Pres.

Ljumezi je dodao da rad državnog tužioca nije zaustavljen ni za trenutak, izvršavajući tako odgovorno institucionalne zadatke utvrđene Ustavom i važećim zakonom.

On je istakao da je tokom 2020. godine državni tužilac primio 43.446 krivičnih prijava - krivičnih predmeta, dok je uspeo da reši 49.381 krivični slučaj.

Shodno tome, rešeno je 5.935 prijava - krivičnih predmeta prenetih iz prethodnih godina.

Ljumezi je dodao da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala „državna agenda Kosova i veoma važan element na putu integracije u veliku evropsku porodicu“.

„S tim u vezi, otkrili smo osam novih slučajeva koji se odnose na korupciju na visokom nivou, organizovani kriminal i druga teška krivična dela, dostigavši tako cifru od 69 slučajeva. Tokom prošle godine podignute su razne optužnice za krivična dela zloupotreba službene dužnosti, gde su među optuženima bivši ministri u kosovskoj vladi, sudije, policija i drugi državni službenici, čime je potvrđeno da za državnog tužioca niko nije neprikosnoven i da će sva ona lica koja su prekršila zakon biti izvedena pred lice pravde, bez obzira na njihov status u društvu ili funkciju koju obavljaju “, rekao je Ljumezi.

On je naglasio da je veliki značaj dat i borbi protiv organizovanog kriminala dodajući da je prošle godine, državni tužilac rešio sedam slučajeva sa 34 osobe, od ukupno osam slučajeva koje je primio.

„Zahvaljujući dugoj istrazi koju je vodio državni tužilac i bliskoj saradnji sa drugim institucijama za sprovođenje zakona, poput policije i policijskog inspektorata, u septembru 2020. godine sprovedena je velika operacija u selu Karačevo u opštini Kamenica, gde je po nalogu tužilaštva uništeno veliko leglo organizovanog kriminala, i pritom je uhapšeno na desetine ljudi, uključujući policajce, a zaplenjena je znatna količina dragocenosti“, zaključio je Ljumezi.