Gojković: Maternji jezik bitan deo identiteta svakog naroda

Maja Gojković
Izvor: Instagram

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da je danas, kada se širom planete slavi jezička raznolikost i jača svest o značaju negovanja maternjeg jezika, važno da se podsetimo da prvenstveno jezik čini kulturu svakog naroda posebnom.

Istovremeno, maternji jezik, kao deo kulturnog identiteta svakog naroda, tačka je u kojoj se spajaju i prepliću raznolikost, tolerancija i razumevanje, navodi se na Instagram nalogu Ministarstva kulture.

"Zato smo ponosni što u našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima", izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u video poruci povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se tradicionalno obeležava u Kovačici.

Navela je da postojanje raznovrsnih maternjih jezika na ovom prostoru ne samo da oslikava multijezičnost našeg društva, već daje i podsticaj da se razvijaju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji i afirmiše međusobna solidarnost brojnih zajednica, a Kovačica je dobar primer za to.

"Srbija je posvećena ostvarenju prava nacionalnih manjina i očuvanju njihovog identiteta, kao i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma. Izuzetno je važno što i danas šaljemo poruku spremnosti da negujemo maternji jezik, koji za svaki narod predstavlja bitan deo identiteta i čije postojanje je preduslov njegovog opstanka”, navodi Ministarstvo.