Gojković: Zakonom o zaštiti ćiriličkog pisma ne ugrožavamo manjine

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković rekla je danas da donošenje Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti očuvanja ćiriličkog pisma ne ugrožava nikoga ko govori drugim jezikom ili piše latinicom, prenosi Tanjug.

Gojković je to rekla u Skupštini Srbije odgovarajući na izlaganje predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića koji je rekao da je rezervisan po pitanju zakona, pre svega, zbog člana 21. Ustava koji kaže da se svim građanima Srbije garantuje jednakost. Zukorlić je naveo da u Srbiji po poslednjem popisu živi oko 30 odsto nacionalnih manjina.

"Usvajanje ovog zakona ima smisla ukoliko ćemo iza ovoga usvojiti i zakon o zaštiti manjinskih jezika u ovoj zemlji. Ja želim da bude po Ustavu", rekao je Zukorlić.

Gojković je kazala da građani, odnosno glasači Zukorlićeve stranke ne treba da imaju strah od donošenja zakona o upotrebi srpskog jezika i očuvanja ćilričkog pisma koje se, kako je rekla, nalazi u opasnosti da izumre.

"Kada kažemo da je potrebno da se sačuva i očuva ćirilično pismo i srpski jezik, time ne ugrožavamo ama baš nikog u ovoj državi", rekla je ona.

Što se tiče zaštite nacionalnih manjina, vrlo je jasna doredba člana 10. Ustava, a vrlo je jasno i određen način upotrebe srpskog jezika i pisama nacionalnih manjina u Zakonu o upotrebi srpskog jezika gde se navodi da je u službenoj upotrebi svakako srpski jezik i ćirlično pismo, a latinično pismo na način koji je utvrđen drugim zakonom koji je, kako je rekla ministarka, uveliko na snazi.

Gojković je objasnila da taj zakon propisuje da su na područjima Srbije na kojima žive pripadnici nacionalnih manjina u upotrebi istovremeno sa srpskim jezikom i jezici i pisma nacionalnih manjina.

"Nema nikakve bojazni da neko zaštitom ćiriličkog pisma pokušava da ugrozi bilo koje pismo i jezik nacionalnih manjina koje žive u Srbiji", rekla je Gojković.