Gori: Prošle godine 713 medicinskih sestara zatražilo licence za rad u inostranstvu

protest medicinske sestre zdravstveni radnici
Izvor: Reporteri

Predsednica Udruženja medicinskih sestara na Kosovu Nedžmije Gori izjavila je da je tokom 2023.godine Lekarska komora izdala 713 licenci za medicinske sestre za zapošljavanje u inostranstvu, prenosi Ekonomija onlajn.

Gori je rekla da su uzrok velikog broja izdatih licenci male plate i uslovi rada.

Ona je ocenila da će se zdravstveni sistem na Kosovu u bliskoj budućnosti suočiti sa ozbiljnom krizomi da do sada nisu ozbiljno shvatani njihovi zahtevi.

Gori je navela da je Zakon o platama dodatno izazvao nezadovoljstvo među medicinskim sestrama, ali da to nije i jedini uzrok da se sve više njih odlučuje za rad u inostranstvu.

“Razlozi su poznati, finansijski uslovi, posebno sa zadnjim zakonom o platama, koji je ukazalo na mnoga nezadovoljstva, zahteve, pritužbe moje zajednice. Zapravo, ovom platom je nemoguće pokriti mesečne troškove, a da ne govorimo o izdržavanju porodice. Većina nas ima kredite... Naravno, zdravstvena infrastruktura na Kosovu je takva da je veliki protok pacijenata u odnosu na broj medicinskih sestara i naravno da će zbog toga neke od njih da traže bolji, sigurniji život. Za sada im tržište u okruženju obezbeđuje pored boljih uslova rada i bolje plate, i stanovanje i naravno mogućnost da dovedu i svoje porodice”, rekla je Gori.

Ona viznu liberalizaciju vidi kao lakšu priliku za pronalaženje posla u Evropi zbog čega će se produbiti kriza usled nedostatka medicinskih sestara.

„Zaista je žalosno jer imamo mlade koji su pripremljeni za ovu profesiju, a zemlje regiona nam uzimaju ‘gotov proizvod” jer ovo tržište ne nudi dovoljno mogućnosti”, zaključila je Gori.