Hadžiu: Zdravstvo na ivici kolapsa, Vlada odustala od imenovanja novog ministra

Bekim Hadžiu
Izvor: Reporteri

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiu kaže da je Vlada talac interesnih grupa unutar vladajuće stranke i da je iz tog razloga odustala od zdravstvenog sektora i imenovanja ministra, prenosi Ekonomija onlajn.

"Zdravstvo je na ivici kolapsa. Situacija je izuzetno ozbiljna. Sa nedostatkom lekova sa esencijalne liste i sa dugim listama čekanja pacijenata, odlaskom lekara i iz javnog i iz privatnog sektora situacija je sve gora", rekao je Hadžiu.

Hadžiu je dodao i da Komora zdravstvenih radnika ima obavezu da licencira zdravstvene radnike.

“Pravna je obaveza ponovnog licenciranja. Komora zdravstvenih radnika ima obavezu da licencira zdravstvene radnike, a obaveza je institucija da provere da li ti stručnjaci nastavljaju da dobijaju licence u skladu sa zakonom", kaže Hadžiu.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Šemsedin Drešaj takođe je mišljenja da je situacija u kosovskom zdravstvu prilično ozbiljna.

"Zdravstvena situacija nikada nije bila gora nego sada. Suočavamo se sa mnogim problemima i uprkos tome imamo i problem što smo bez ministra. Vlada nije zainteresovana za usvajanje zakona o kontroli cene lekova. Imali smo priliku da to uradimo, ali je izostala politička volja. To su političke pogodbe, ali očekujem da ćemo vrlo brzo imati ministra", rekao je Drešaj.