Gračanica: Epidemiološka situacija svakim danom sve lošija sa tendencijom pogoršanja

Krizni štab opštine Gračanica
Izvor: Opština Gračanica

Situacija sa pandemijom  kovid -19 na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja, zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom zbog čega je doneta odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, saopštio je opštinski Кrizni štab.

„Кrizni štab opštine Gračanica održao je danas sednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gračanica. Naglašeno je da je od prve polovine februara epidemiolška situacija svakim danom sve lošija sa tendencijom pogoršanja. Razlog tome je nedovoljna primena antikovid mera među stanovništvom, privrednim i poslovnim subjektima i većim delom institucija“, navodi se u saopštenji opštine Gračanica.

Кrizni štab usvojio je predlog da se od svih direktora obrazovnih i vaspitnih institucija zatraži detaljan izveštaj o preseku stanja nakon čega će se zavisno od procene preduzimati dodatne mere.

„S obzirom da su smeštajni kapaciteti u bolnicama skoro popunjeni a priliv pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom povećan doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta kako bi se svima pružila adekvatna medicinska pomoć“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da će inspekcijski organi u saradnji sa policijom sprovesti detaljnu kontolu ugostiteljskih objekata, privrednih i poslovnih subjekata kao i banaka o primeni mera u skladu sa zakonom, posebno antikovid mere koje se odnose na socijalnu distancu, nošenje maski, broj okupljenih gostiju i poštovanje radnog vremena.

Naglašava se da će Odeljenje javnih službi opštine Gračanica od danas pojačati aktivnosti na dezinfekciji javnih institucija i površina.

„Javnim institucijama preporučuje se smanjenje broja radnika te organizovanje rada od kuće u svakom sektoru gde za to postoji  mogućnost“, navodi se u saopštenju.

Кrizni štab opštine Gračanica poziva stanovništvo da najozbiljnije shvati situaciju u kojoj se nalazimo i da je krajnje neodgovorno i neozbiljno organizovati društvene aktivnosti, porodična okupljanja i proslave i ne pridržavati se anti kovid mera.

„Molimo sve građane da situaciju shvate najozbiljnije i da svojim disciplinovanim ponašanjem i pojačanom odgovornošću pomognu zdravstvenim radnicima, svojoj porodici i sebi samima da sa što manje posledica izađemo iz ove borbe, saopštava Кrizni štab nakon sednice“, apeluje Krizni štab.