Gračanica: Otvoren Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”

Festival
Izvor: Kosovo Online

U Srednjovekovnom parku "Red Zmaja" u Gračanici večeras je otvoren sedmi po redu Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Šild”.

Predsednik Udruženja "Red Zmaja" Boban Petrović iz Gračanice je naveo da je cilj festivala očuvanje sredonjovekovne istorije, i da ove godine učestvuje 35 Udruženja iz Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske.

"Cilj festivala je očuvanje srednjovekovnih veština i zanata. Svaka ekipa, svako Udruženje donosi deo svoje srednjovekovne istorije, i onda se trudimo da predstavimo raznolikost srednje kulture, istorje, tradicije, zanata", kazao je Boban Petrović.

Takođe, tokom festivala biće prikazan program viteških borbi, streličarstva, bacanja koplja i svi posetioci imaće priliku da učestvuju u programu. 

Bojan Tasić iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi" Beograda, i ove godine je došao da podrži "Šild" i ukaže na važnost očuvanja starih zanata i veština.

"Velika je čast biti deo ovakog oživljavanja istorije, od samom njenog nastajana do dana danšnjeg pa do daleke budućnosti, Mi iz zaborava vadimo stare zanate, pravimo mačeve, oklope, ali i neke druge stare zanate kao što su kaligrafija, mozaici, proizvodnja svceća, ono što je zanimljvo ljudima da postanu deo toga, da na itnereaktivan način dožive srednji vek, i učestvuju u njemu kroz par dana koliko je ovde u Gračanici", kazao je Tasić.

Organizatori festivala su viteško udruženje "Red Zmaja" iz Gračanice, viteško udruženje "Beli Orlovi" iz Beograda, Кulturno-prosvetna zajednica Кosova i Metohije i tematski park "Ordo Drakonis". 

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Opština Gračanica i Privremeni organ opštine Priština. Festival pomažu Ansambl "Venac" i Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" Sušica. 

Festival "Šild" traje tri dana, a najboljim takmičarima biće dodeljene nagrade.