Gračanica: Saša i Vanja pobednici takmičenja "Najjače vaskršnje jaje"

Najjače vaskršnje jaje
Izvor: Kosovo Online

U Gračanici je danas, na drugi dan Uskrsa održana šesta po redu manfestacija "Najjače vaskršnje jaje", na kojoj su prvo mesto osvojili Saša Živi i Vanja Dmitrijević.

Današnju manifestaciju "Najjače vaskršnje jaje" koja se održava nakon dvogodišnje pauze ispred Doma kulture u Gračanici otvorila predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, koja je prisutnima čestitla Vaskrs.

"Danas slavmo najveći hrišćanski praznik, koji predstavlja simbol slobode i večnog života u miru i sreći. Nadam se da su vam trpeze prepune raznolikih jaja i đakonija. Takođe, srca puna ljubavi i blagoslova, jer slavim dan kada je pobedila ljubav, dan kada smo pobedili smrt", kazala je Šubarić.

Pokretač manifestacijee Ljubomir Maksimović rekao je da je na takmičenju učestvovalo 70 učesnika, koji su bili podeljeni u dve grupe do 15 i od 15. godina naviše.

"Prijava učesnika održana je u porti manastira Gračanica, gde je lokalni sveštanik osvešatao vaskršnja jaja. Moram da se zahvalim Eparhiji raško - prizrenskoj, koja je za polovinu učesnika obezbedila ikone. Radi se o velikom prazniku, i ova manifestacija ima za cilj, da se čuje i vidi kako se obeležava Uskrs u Gračanici", kazao je Maksimović.

Prvo mesto u izboru za "Najjače vaskšrnje jaje" u grupi od 15. godina pa naviše, osvojio je Saša Živić iz Gračanice.

"Pobedu nisam očekivao. Doveo sam svoje dve devojčiće da se takmiče, poneo od kuće tri jaja, supruga mi je dala, sasvim slučajno. Eto desilo se da ja pobedim, sasvim neočekivano", kazao je Saša.

U grupi do 15 godina prvo mesto osvojio je Vanja Dimitrijević iz Gračanice.

"Ovo je prvi put da se takmičim, jako sam srećan što sam osvojio prvu nagradu. Jaje nisam birao puno, samo sam uzeo najmanje iz korpe", kazao je Vanja.

Nakon osvojene pobede, Saša i Vanja su kako običaju nalažu, pojeli pobedničko jaje.

U sklopu manifestacije i ove godine organizovan je likovni konkurs za najlepše naslikano vaskršnje jaje za predškolce kao i učenike osnovnih  škola.

Akademska slikarka iz Gračanice Maja Todić imala je tu čast da odabere pobednike.

"Ovo postaje lepa tradicija za povezivanje kada biramo najjače jaje i najlepši dečji rad.  Imala sam težak zadatak da izaberem najlepiši rad. Bilo je puno posla, puno radova, ali eto potrudila sam se da iz svake škole imamo najlepši rad i iz svake predškolske ustanove", kazala je Todić.

Prvo mesto za najlepšii crtež uskršnjeg jajeta osvojila je Stefana Mitrović iz predškolske ustanove "Đurđevak" u Gračanici.

"Nacrtala sam jaje sa leptirićima, mnogo sam srećna što sam osvojila prvo mesto", kazala je Stefana.

U toku manifestacije održan je i bogat kulturno-umetnički program. Uručene su i zahvalnice novinarima i medijima za doprinos očuvanje Hrišćanske tadicije i nasleđa. Zahvalnica je uručena i portalu Kosovo onlajn.

Manifestacija "Najjače uskršnje jaje" održana je pod pokroviteljstvom opštine Gračanica.