Grajf: Cilj Rezolucije o Srebrenici plasiranje lažnih vesti, nije bilo genocida

Gideon Grajf
Izvor: RTRS

Izraelski istoričar Gideon Grajf, predsednik Nezavisne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u Srebreničkoj regiji u periodu 1992. do 1995. godine, izjavio je večeras da strašni zločin koji se dogodio u Srebrenici leta 1995. ni na koji način ne može biti okvalifikovan kao genocid i da usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN neće nikome doneti ništa dobro, prenosi RTRS.

Grajf je, u izjavi Tanjugu, ocenio da je inicijativa za usvajanje rezolucije o Srebrenici u UN veštački korak koji za cilj ima plasiranje lažnih vesti u svet i da govori o nečemu do čega nije došlo.

"Moramo biti veoma naučni kada opisujemo istoriju. Ne možemo promeniti činjenice. Moramo biti lojalni realnosti. Došlo je do zločina, naravno. Cilj te inicijative je politički pokušaj da se prepravi istorija i ne bi trebalo da prihvatimo to", rekao je Grajf.

Ctirao je rečenicu iz konvencije Ujedinjenih nacija, koja glasi: "Genocid je niz aktivnosti čija je namera da se izvrši etničko čišćenje".

"Ništa od karakteristika navedenih u toj rečenici iz konvencije UN ne može biti primenjeno. Samim tim do genocida nije došlo. Ne možete se igrati terminima. Morate raditi u skladu sa onim što odgovara realnosti. Moja komisija je dve godine radila pre nego što je došla do zaključka. Zločini počinjeni u Srebrenici 1995. ne odgovaraju definiciji genocida. Došlo je do ozbiljnih zločina, počinioci moraju biti kažnjeni, ali ovo nije bio genocid", kategoričan je Grajf.

Ocenio je da će usvajanje rezolucije o Srebrenici dovesti samo do produbljivanja konflikta i krvoprolića umesto do mira i da neće doneti nikome ništa dobro, ni Balkanu, ni čovečanstvu.