Dačić: Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Rezolucija o genocidu u Srebrenici o kojoj bi danas trebalo da se raspravlja u UN ne doprinosi pomirenju i konsenzusu i istakao da to što se dogodilo u Srebrenici ne može da se kvalifikuje kao genocid jer se zna šta podrazumeva definicija tog pojma.

Dačić je za TV Pink rekao da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid, jer po definiciji taj pojam podrazumeva da je neko imao plan o uništenju jednog naroda, što nije bio slučaj.

"Imate jedan zločin koji je naravno stravičan i mi sami kao srpski narod insistiramo na tome da svi odgovorni za to odgovaraju, zato što je naneta šteta srpskom narodu u celini. Genocid je krivično delo koje podrazumeva da je imao plan o uništenju jednog naroda", naveo je Dačić.

Ministar je ukazao i da Rezolucija o genocidu u Srebrenici ne doprinosi pomirenju i da to pitanje, o kome će se raspravljati u UN, treba skinuti sa dnevnog reda.

"Ako smo doneli opštu Rezoluciju protiv genocida, čemu sada to da se donosi pojedinačna rezolucija i da se Srbi pored Huta proglase jedinim genocidnim narodima, pored svih zlotvora koji su bili na ovoj planeti. Pa čekajte, pored Nemaca, Turaka i ostalih mi da budemo označeni kao genocidni", naveo je Dačić.

Dačić je istakao i da to što se dogodilo u Srebrenici ne može da se označi kao genocid jer se odigralo na teritoriji samo jedne opštine u Bosni i Hercegovini.

"Ali ako imamo nešto što se desilo na teritoriji samo jedne opštine u Bosni i Hercegovini, pa dajte, kako nešto možete onda proglasiti za genocid? Kako, kada imate situaciju da to nije prisutno na celoj teritoriji.  Čak i u presudi stoji da je to samo na toj opštini", ukazao je on.

Dačić je dodao i da je potrebno da postoji jedinstvo među srpskim narodom, jer vremena nisu laka.