Grdžaliju: Politička nestabilnost i nerešeni problemi sa Srbijom uzrok nedostatka stranih investicija

Safet Grdžaliju
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju kaže da su politička nestabilnost i nerešeni problema sa Srbijom uzrok nedostatka stranih investicija, prenosi Ekonomija onlajn.

Grdžaliju kaže da kada vidi krizu i barikade na severu Kosova nijedna ozbiljna kompanija nema hrabrosti da investira, jer nije sigurna da li može nesmetano da uvozi ili izvozi.

"Dok se ne reši problem Kosova i Srbije pričaćemo o investicijama i stranim investitorima ali njih neće biti na Kosovu, jer ne verujem da je neko spreman da uloži 200 ili 300 miliona evra u državu koja se jednog dana probudi i vidi da su svi putevi blokirani i ne može biti i izvoza. Verujem da se mora prihvatiti da je zajednički imenitelj rešavanja problema stranih investitora na Kosovu politička stabilnost i rešavanje problema sa Srbijom", rekao je Grdžaliju.

Grdžaliju kaže da su zemlje regiona mnogo agresivnije kada je reč o stranim investicijama.

"Vidite da su zemlje regiona veoma agresivne u tom pravcu, u Srbiji imamo većinu evropskih brendova, Severna Makedonija je takođe prilično atraktivna, vidite da je i Crna Gora promenila pristup, Albanija posebno što se tiče turizma i energetike, zato zaista treba imati političku stabilnost i tek onda krenuti sa promotivnim kampanjama za strane investitore, uostalom, mora se shvatiti i druga istina da Kosovo pati od nedostatka zakona", rekao je Grdžaljiu.