Grdžaliju: Zatvaranje Kosova zbog epidemije je pogrešno

Safet Grdžaliju
Izvor: Kosovo Online

Ekonomski analitičar Safet Grdžaljiu najave kosovskog premijera Avdulaha Hotija i ministra zdravlja Armenda Zemaja o preduzimanju mere potpunog zatvaranja Kosova zbog pogoršane epidemiološke situcije ocenjuje kao akcije „za političke proračune i glasanje“ i istakao Hotijev nedostatak komunikacije sa građanima u donošenju odluka, piše Gazeta Ekspres.

„Činjenica je da zemlje regionu blisko komuniciraju sa građanima i preduzećima, a to se na Kosovu ne dešava. Na Kosovu se donose odluke radi političkih kalkulacija i glasanja, to se dokazuje u svim socijalnim porama. Takav pristup vlade je pogrešan, jer donosi odluke bez komunikacije sa građanima“, rekao je Grdžaliju za Gazeta Ekspres.

Nglasio je da vlada mora da pronađe strategiju za ekonomsko jačanje.

„Važno je ne gubiti vreme na analizu ekonomske štete i smisliti strategiju za ekonomski oporavak. Vlada mora da podrži privatni sektor, kao i da sačuva radna mesta“, rekao je Grdžaliju.

Nemačka privredna komora na Kosovu (NPKK) takođe je izrazila zabrinutost zbog izolacije Kosova i navela posledice koje mogu uslediti.

„NPKK procenjuje da bi drugo zatvaranje, nekoordinisano i nefokusirano, predstavljalo težak udarac za poslovanje članova komore, što bi rezultiralo gubitkom radnih mesta i ugrozilo ugovore o izvozu usluga i robe sa nemačkim partnerima “, saopšteno je iz Nemačke privredne komore na Kosovu.

Vlada nije precizirala vremenski rok o o merama osim što je najavila da će se one razlikovati u zavisnosti od područja (crvena, žuta, zelena zona).

Od početka pandemije na Kosovu je koronavirusom zaraženo 26.121 osoba, od posledica zaraze preminulo je 777 osoba.