Hoda: Za dva meseca uhapšeno 12, a suspendovana 23 policajca

Kuštrim Hoda
Izvor: Ekonomia onlajn

Načelnik Policijskog inspektorata Kosova Kuštrim Hoda rekao je da je od početka godine uhapšeno 12 policajaca, 23 policijska službenika su suspendovana, a primljene su 244 žalbe građana zbog nezadovoljstva rada policajaca, prenosi Ekonomija Onlajn.

Hoda je rekao da je uvođenje mera za sprečavanje širenja koronavirusa rezultiralo mnogim žalbama građana na policajce.

"Godina koja je iza nas i ova sada su specifične zbog pandemije što je dovelo i do većeg angažovanja policajaca zbog ograničenja koja su nastala kao rezultat vladinih odluka i mera protiv koronavirusa. To je dovelo do pojačanih aktivnosti policije, što je u određenim situacijama izazvalo veće nezadovoljstvo građana i podnošenje žalbi. Istovremeno, povećao se i naš rad, kao institucije koja nadgleda rad policije, gde smo za prva dva meseca uhapsili 12 policajaca, a 23 je suspendovano zbog žalbi na njihov rad“, rekao je Hoda.

U javnosti su se pojavili i brojni snimci koji prikazuju upotrebu sile pripadnika kosovske policije nad građanima, a Hoda ističe da policijski službenici imaju ovlašćenja da koriste silu kada je potrebno, ali bez prekoračenja zakona i pravila.

"Policijski službenici su ovlašćeni da koriste i nasilje i silu kada je to potrebno i kada bi trebalo da bude upotrebljeno, ali moraju biti srazmerni i u skladu sa zakonom i unutrašnjim pravilima policije. Kad god se ovo koristi u skladu sa ovim pravilima, sve je u redu, ali kada je to prekoračeno i kada su građani podvrgnuti nasilju ili zlostavljanju nepotrebno i iznad dozvoljenog zakonom, naravno, to predstavlja disciplinski prekršaj ili krivično delo i zlostavljanje funkcije, i tada se protiv njih preduzimaju mere", naglasio je on.

Hoda je rekao da se broj žalbi za ova dva meseca u poređenju sa istim periodom prošle godine povećao za više od 20 odsto, dok je u 2020. godini bio veći broj prijava nego 2019. godine.

"Postoje razni razlozi, od kojih je jedan svest građana da iznesu svoju zabrinutost, a drugo pandemija i ograničenje građana, što posledično povećava broj pritužbi protiv policajaca“, rekao je Hoda.

On je objasnio da oni stalno održavaju sastanke sa građanima i studentima kako bi im bili što bliži i kako bi razmotrili kako da podnesu žalbu protiv policajava.

Pored svakodnevnog rada i odgovaranja na žalbe građana, radili smo i kampanje za podizanje svesti i putem reklamiranja spotova i sastanaka fokus grupa, sastanaka sa studentima o ulozi našeg posla i načinu na koji treba da podnesu žalbu protiv policajaca ", rekao je Hoda.

Poručio je da će PIK nastojati da istrage budu što brže i profesionalnije i da će uspeti da dokumentuju slučajeve u kojima postoje kršenja pravila službe.