PIK suspendovao sedam policajaca u Đakovici

Policijska stanica u Severnoj Mitrovici
Izvor: © Kosovo Online

Policijski inspektorat Kosova (PIK) saopštio je danas da je suspendovao sedam pripadnika kosovske policije iz Đakovice, prenosi Gazeta Ekspres.

Istraga je započeta u septembru, a slučaj se odnosi na upotrebu vatrenog oružja od strane policajaca protiv motocikliste, navodi se u saopštenju PIK-a.

U tom slučaju, dodaje se, utvrđeno je da su prekoračena ovlašćenja policajca za upotrebu službenog oružja.

"Započeta je istraga da je osumnjičeni počinio krivično delo 'izazivanje opšte opasnosti' u vezi sa incidentom koji se dogodio 13. septembra 2020. PIK je istražio okolnosti upotrebe službenog oružja od strane službenog lica sa sumnjom da su u slučaju pucanja iz vatrenog oružja na motociklistu (osumnjičeni) prekoračena ovlašćenja za upotrebu službenog oružja", navodi se u saopštenju.

Takođe PIK je izvestio da su istražitelji otkrili dodatne dokaze zbog sumnje da su neki policajci zloupotrebili položaj.

"Tokom istrage slučaja istražitelji PIK-a otkrili su dodatne dokaze da su neki policajci zloupotrebili položaj ili službeno ovlašćenje (prikrivanje dokaza i informacija povezanih sa slučajem izazivanja opšte opasnosti)", dodaje se u saopštenju.

Pozivajući se na zakonska ovlašćenja, u interesu istražnog postupka, PIK je danas preporučio kosovskoj policiji da suspendovanje sedam zaposlenih kao osumnjičenih u tom slučaju (major - vršilac dužnosti komandira policijske stanice Đakovica, policijski poručnik, četiri policajca i član civilnog osoblja).

"Istražitelji će u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvom preduzeti i druge istražne radnje ka potpunom rasvetljavanju okolnosti ovog slučaja", navodi se u saopštenju.