Hoti: Srbija ne poštuje sporazum o nestalim licima, treba da otvori arhive

Andin Hoti.jpg
Izvor: Klan Kosova

Šef Komisije Vlade Kosova za nestala lica Andin Hoti izjavio je da Srbija ne poštuje sporazum koji se odnosi na nestale osobe i da je potrebno da otvori arhive, prenosi Kljan Kosova.

"Vlada Kosova ima policiju, institut za sudsku medicinu i komisiju, ali mi džabe radimo bez informacija. Ne stajemo. Samo ove godine imali smo osam iskopavanja, uzorke šaljemo u Hag. Prošle su 24 godine i mnogi od svedoka su ili umrli ili su u određenim godinama i ne daju informacije", kazao je Hoti.

Hoti je dodao da je svakim danom sve teže saznati sudbinu nestalih.

"Zato hitno tražimo od Beograda da otvori svoju arhivu. Velika nada je arhiv u Beogradu. U suprotnom, svakim danom biće nam sve izazovnije da rasvetlimo nestale osobe", rekao je Hoti.

Pitanje nestalih je deo dijaloga između Kosova i Srbije u Briselu, a 5. maja ove godine usaglašena je Deklaracija za koju Hoti kaže da se ne sprovodi.

"Od tada do implementacijenije došlo, a aludira se da od događaja na severu Brisel nije imao vremena da se bavi nama. Srbija je ta koja mora da sprovede naše zahteve, a jedan od naših zahteva je i onaj od 1. juna za obezbeđivanje neke od arhiva koje sam tražio od Vučića, ali Brisel mora da deluje preko komisije u slučaju nesprovođenja tih zahteva", naveo je Hoti.