Odalović: Kurti se šegači sa pitanjem nestalih, zna se kako komuniciranju dve radne grupe

Veljko Odalović
Izvor: © Kosovo Online

Povodom izjave Aljbina Kurtija da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslato pismo kojim se traži otvaranje srpskih arhiva, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je za Kosovo onlajn da ne zna da je iz Prištine stigao bilo kakav zahtev koji se tiče nestalih i istakao da se kosovski premijer poigrava sa jednim veoma važnim i osetljivim pitanjem.

"Očigledno je da Priština nastavlja da se šegači sa ovako osetljivom temom. Ako je tačno ovo što je Aljbin Kurti izjavio, da je Hoti pisao predsedniku Vučiću, to je još smehotresnije. Prosto ne razumem tu vrstu komunikacije, jer postoji vrlo jasan mehanizam koji je u Deklaraciji o nestalim licima vrlo pozitivno ocenjen i podržano je da se po tom mehanizmu nastavi rad Radne grupe za nestala lica“, rekao je Odalović.

On pojašnjava da postoje Radne grupe za nestala lica i da komunikacija koja je vezana i za dokumentaciju i za sve drugo, ide isključivo od jedne delegacije ka drugoj, prištinske ili beogradske, preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji predsedava Radnom grupom.

To je, ističe, jedina komunikacija koja treba da postoji i koja je i u Briselu i u Ohridu podržana i prihvaćena.

"Ovako nešto očigledno služi za još jednu vrstu unutrašnje njihove priče i ovo je samo još jedna potvrda da Aljbina Kurtija pitanja nestalih ne interesuju, niti želi da se vrati mehanizmu koji je on prekinuo pre, evo već više od dve godine u Briselu“, ukazuje Odalović.

Podeća da da je pre nepunih mesec dana u Briselu i dogovoreno da se radi na toj zajedničkoj Komisiji koja bi trebalo da nadgleda rad Radne grupe.

Ta zajednička Komisija je, dodaje Odalović, nešto što je predviđeno deklaracijom i njoj bi trebalo da predsedava predstavnik EU, a u njoj bi, kako kaže, trebalo da budu visoki predstavnici Beograda i Prištine, a kao posmatrač Međunarodni komitet Crvenog krsta.

"To je nešto što je dobro za mehanizam i jedan je vid podrške radu Radne grupe i kada smo pošli za Brisel da praktično samo usaglasimo metodologiju i način na koji ćemo da radimo dalje, tamo smo naišli na jedan krajnje neodgovoran odnos Bisljimija koji nije hteo da razgovara na tu temu, iako smo mi sa evropskom delegacijom usaglasili i prihvatili korekcije i razmenili informacije. Smatrali smo da ćemo se iz Brisela tada vratiti sa eto bar jednom porukom za porodice nestalih lica i Albanaca i Srba i da ćemo se dogovoriti da nastavimo da radimo“, rekao je Odalović.

On kaže da današnje izjave iz Prištine pokazuju da oni ne žele da rade na ovom pitanju, a posebno ga, kako ističe, neprijatno iznenadilo ponašanje Andina Hotija.

"Očigledno je da Priština to ne želi i ovo je još jedna potvrda krajnje neodgovornog odnosa i  Kurtija, a vrlo me neprijatno iznenadilo i krajnje neodgovorno ponašanje i Hotija, jer on zna da je jedina adresa preko koje može da komunicira je preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, a nama takav dokument nije upućen. Tako da je sve ovo samo još jedno izigravanje ove priče. Znam kada smo razgovarali oko Deklaracije da smo razgovarali puno o arhivama i jednim i drugim i međunarodnim arhivama, ali i mnogim drugim stvarima koje smo uneli u taj mehanizam. Mi ćemo po tome apsolutno raditi i postupati, ali kada počenemo da radimo, a na ovakav način sigurno nećemo moći da radimo“, naglasio je Odalović.

Očigledno je, kaže, da Aljbin Kurti, Bisljimi, a evo sad, nažalost, i Hoti pokušavaju da izigraju ceo proces dijaloga.

"Čak i kada ih neko natera da dođu do Brisela da prihvate određena dokumenta i da bar tu noć vrate neku nadu porodicama nestalih da ćemo nešto uraditi, oni već narednog dana svojim izjavama i aktivnostima, odnosno svojim neradom i odbijanjem saradnje samo produžuju njihovu agoniju“, podseća Odalović.

On je izjavio da nije upućen da li je neko upošte napisao to pismo i poslao ga na Vučićevu adresu, ali smatra da je takav dokument bespredmetan, „ne zato što predsednik neće reagovati na sva ova pitanja, već zato što to nije za njega“.

Navodi da je Vučić stvorio ambijent, uslove, mogućnosti za rad, prihvatio je Dekalraciju, a da su obe strane dobile punu podršku da počnu da rade. 

"Neka se malo opamete, neka zakažu sednicu Radne grupe što pre, imamo na desetine nekih informacija i novih lokacija koje treba da razmenimo, da idemo na teren, da iskoristimo lepo vreme koje dolazi da pretražimo lokacije za koje su zainteresovani i Albanci i Srbi i da jednostavno počnemo da šaljemo odgovore da smo zaista posvećeni ovom procesu. Ovako ovo ne vodi nigde. Ne znam stvarno da li oni koji stoje iza dijaloga i svega ovoga imaju snage da ih dovedu pameti i urazime ili će i oni idalje ignorisati sve to i ponašati se kao da se ništa ne dešava. Ne znam videćemo da li će uopšte biti sastanka koji se u Briselu najavljuje na najvišem nivou, ako ga bude sigurno je da će se i ova tema naći na stolu“, ocenjuje Odlović.

Postavljene su do sada dve teme koje su prioritet – da ZSO bude hitno formirana i da se Deklaracija o nestalim licima usvoji, te da se po njoj počne raditi, podseća on.

Međutim, Priština, kako kaže, ništa od toga nije sprovela u delo.

"Niti su išta uradili po pitanju ZSO, niti išta rade po pitanju nestalih lica, tako da oni međunarodne obaveze i dogovore ne prihvataju i ponašaju se krajnje ignorantski prema svemu tome i krajnje neodgovorno. Jedno u  čemu su odgovorni to je eskalacija nasilja i sve ovo što rade na severu, izazivajući sukobe, umesto da se vrate dijalogu i da se vrate rešavanju jednog humanog i civilizacijskog pitanja kao što su nestala lica i da porodicama i Srba i Albanaca damo što više odgovora“, zaključuje on.

Odalović kaže da mu nije jasno kako je bilo ko uputio zahtev iz Prištine predsedniku Vučiću, i kako bi on jedan takav dokument mogao da primi, ističući da je sve to pomalo „smešno i apsurdno“.

"Za to postoji mehanizam Radne grupe i svaki dokument koji dođe iz prištinske ili beogradske delegacije primi Međunarodni komitet Crvenog krsta i onda ga on uruči Beogradu ili Prištini da bismo mogli da radimo. Ovako mi nemamo ni jednu vrstu direktne komunikacije dve strane da bismo mogli da pišemo jedni drugima“, ponavlja šef vladine Kancelarije za nestala lica.

Na pitanje da li će Srbija otvoriti arhive s obzirom da kosovske vlasti ne sarađuju po tom pitanju, Odalović ističe da delegacija Beograda nikada nije prilazila pitanju nestalih uslovljavanjem bilo čega. Poručuje da je Beograd otvoren za saradnju i da će prema svojim obavezama pretražiti dodatno sve arhive.

"Ima jedna stvar koju Priština prećutkuje - 2.417 dokumenata smo mi predali njima sve u funkciji traženja nestalih lica i do sada sve što se radilo, radilo se na bazi naših informacija, naših arhiva, bilo da su to policijski, vojni izvori ili komunalnih preduzeća ili nekih drugih organizacija. Mi godinama radimo samo na osnovu naše dokumentacije, ni jedan dokument prištinska strana nije dostavila. Prvo su tvrdili da nemaju arhive, a kada smo dokazali da postoji na desetine dokumenata tzv. OVK, oni su prosto zaćutali“, navodi Odalović.

On, međutim, bez obzira na sve, poziva na saradnju, odgovornost i razgovor prištinski stranu.

"Hajde da, polako, mi počnemo da radimo, pa da vidimo šta su zahtevi koji imaju smisla, šta su zahtevi koji nemaju smisla, jer nema takvog uvida u bilo šta dok ne budemo konkretizovali šta tačno traže i vezano za koji događaj. Ako traže neki dokument moraju da kažu – datum taj, događaj taj, mesto to, i mi ćemo pretražiti naše arhive. Ukoliko imamo bilo šta vezano za tako nešto mi ćemo staviti u funkciju traženja nestalih lica. Ali, pre svega mi moramo prvo da sednemo za sto, ne možemo sigurno ovako, a naročito ne u vreme kada Aljbin Kurti radi ono što već radi na severu Kosova, i da dozvolimo da se sprda sa ovako jednom ozbiljnom temom“, zaključio je Odalović.