Ibrahimi: Centralne institucije ne smeju da se mešaju u odluke na lokalnom nivou

Sazan Ibrahimi
Izvor: Koha ditore

Direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi rekao je da je zabrinjavajuće mešanje nadležnosti centralnog nivoa vlasti u poslove na lokalnom nivou i zatražio od Ministarstva za administraciju lokalnu samoupravu da se ne meša u odluke opština, prenosi Ekonomia Online.

“Zakon o davanju opštinske imovine na korišćenje, član 6. precizira na koji način i koliko traje davanje te imovine. Treba napomenuti da se svaka opštinska imovina daje uz saglasnost ili odluku odbornika skupština opština. Odnosno, gradonačelnik ima ovlašćenje samo da pokrene postupke, a zatim konačnu odluku donosi skupština opštine. Dakle, skupština opštine je organ koji može dati opštinsku imovinu na korišćenje“, rekao je on.

Dodaje da se u većini slučajeva gradonačelnici žale da centralni nivo ne sprovodi na vreme odluke koje treba da preispitaju različita ministarstva na lokalnom nivou. Što se tiče opštinske imovine, on kaže da Ministarstvo nema pravo da se meša u opštinske odluke.

„Nadležnosti su jasne u vezi davanja opštinske imovine na korišćenje. Opština je institucija koja svoju opštinsku imovinu daje na korišćenje putem mehanizama koje je izgradila i preko skupštine opštine. Treba napomenuti da odluku o dodeli opštinske imovine ne donosi predsednik opštine, već skupština opštine. Iz tog razloga, ova podela nadležnosti se mora poštovati i ne sme biti mešanja sa centralnog nivoa u nadležnosti lokalnog nivoa“, rekao je on.