Iguman Sava obavestio diplomate o problemima sa kojima se susreće SPC na Kosovu

Diplomatski kor u Manastiru Decani
Izvor: Tviter/Manastir Dečani

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je tokom današnje posete tridesetak diplomata manastiru, otac Sava obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na KiM. Otac Sava je razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti srpskog naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC.

"Danas smo imali izuzetnu čast da u manastiru Visoki Dečani ugostimo tridesetak šefova međunarodnih misija, ambasadora i drugih diplomata akreditovanih na Kosovu. Neposredni povod za ovaj skup bila je namera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova iz 2016. koja se tiče zemljišta Manastira Dečani i koju kosovske vlasti još nisu sprovele. Ovu odluku suda su pre par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefovi misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje verskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani.

Kako je istaknuto, u ime Episkopa Teodosija goste je primio i poželeo im dobrodošlicu iguman manastira Dečani Sava Janjić, a nakon kratkog obilaska crkve gosti su se okupili u sali za sastanke, na jednočasovni razgovor.

"Izrazivši duboku zahvalnost za njihovu posetu i podršku, otac Sava je obavestio diplomate o najvažnijim problemima sa kojima se susreće Srpska pravoslavna crkva na KiM i kako Crkva vidi put napred. Šef misije EU na Kosovu gospodin Suniog, ambasador SAD Hovenijer, šef misije OEBS-a Devenport, nemački ambasador Rode, šef misije UN na Kosovu Ziade, komandant Kfora italijanski general Ristuća i druge diplomate aktivno su učestvovali u diskusiji. Otac Sava je odgovarao na pitanja i razjasnio stav Srpske pravoslavne crkve o njenoj budućnosti i obezbeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti našeg naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC", navodi se u saopštenju.

Naglasio je, dodaje se, da bi rešavanje pravnih problema Srpske pravoslavne crkve moglo značajno da doprinese unapređenju multietničnosti i tolerancije na KiM, što bi bilo na korist svim zajednicama i daljem procesu dijaloga.

Nakon razgovora, dečanski monasi su priredili ručak za sve posetioce u tripezariji Manastira.

"Ovaj događaj je zaista predstavljao priliku za otvorenu razmenu mišljenja, raspravu o nizu pitanja i pre svega za jačanje veza između naše Crkve i međunarodne diplomatske zajednice akreditovane u Prištini. Na kraju, otac Sava je izrazio svoju zahvalnost svim posetiocima na njihovom razumevanju i naporu da zajedno dođu do Manastira. On je izrazio nadu da će ovaj događaj ostati u uspomeni pre svega kao prijatno druženje u jednom od najvažnijih religijskih i kulturnih objekata na Kosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju.