Isljami: Imali smo 1.500 pritužbi o diskriminaciji trudnica

Trudnica
Izvor: Reporteri

Predsednik Agencije za besplatnu pravnu pomoć Bešir Isljami rekao je da pritužbe o diskriminaciji uglavnom dolaze od trudnica koje rade u privatnom sektoru, kao i da je ta Agencija do sada primila 1.500 pritužbi, prenosi Ekonomija onlajn.

Komisija za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, nestala lica, žrtve seksualnog nasilja u ratu i peticije u Skupštini Srbije sastala se sa predstavnicima Inspektorata rada i Agencije za besplatnu pravnu pomoć kako bi razmotrili pitanje nesprovođenja i nepoštovanja Zakona o zaštiti i diskriminaciji.

Direktorka Agencije za besplatnu pravnu pomoć Anita Alaj-Kalanderi rekla je da je njihova misija da pruže usluge građanima koji ne mogu da priušte sebi advokata.

"Imali smo 1.500 slučajeva trudnica koje su diskriminisane jer su bile odsutne sa posla zbog trudnoće. Mi pripremamo tužbe i šaljemo ih nadležnim organima. Poslujemo u 34 opštine na Kosovu. Nismo u dobrim finansijskim mogućnostima, imamo svega 26 osoba koje su angažovane na besplatnoj pravnoj pomoći. Potrebno nam je još zaposlenih", rekla je ona.

Predsednica Komisije u kosovskom parlamentu Duda Balje rekla je da se zakon ne primenjuje u potpunosti, dodajući da je preko 90 odsto žena seksualno uznemiravano na poslu.

V.d. direktor Inspektorata za rad Agim Miljaku rekao je da je ova institucija rešila preko 5.000 slučajeva diskriminacije, sa ukupno 36 dostupnih inspektora širom Kosova, uključujući i pet inspektora na severu.  

"Svaka strana koja je diskriminisana mora da podnese pritužbu svom poslodavcu, a on je u dužnosti da istraži slučaj, napravi zvaničan izveštaj i donese odluku u roku od 15 dana. Takođe se može anonimno obratiti inspektoru rada", objasnio je Miljaku.

Dodao je da su do sada izrekli 281 kazni i uzeli preko 1.000 izjava.