Istraga masovnog trovanja vodom za piće u Dečanima bez epiloga

Dečani - Trovanje
Izvor: Ekonomia Online

Nakon trovanja pijaćom vodom 1.500 građana u više sela u opštini Dečane, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo zdravlja su saopštili da je uzrok trovanja bakterija ’ešerihija koli’, kaže Škumbin Ljušaj iz sela Šaptelj, koji još uvek ima zdravstvenih problema zbog posledica trovanja, piše Ekonomija onlajn.

Dodaje da je bakterija pronađena samo u jednom selu, a trovanje se, prema njegovim rečima dogodilo i u drugim selima i da meštani sela iz straha i dalje ne konzumiraju vodu iz vodovoda.

Zbog sumnje da je došlo do namernog trovanja, Osnovno tužilaštvo u Peći otvorilo je istragu, ali od tada istraga je bez rezultata.

“Do sada su mnoge istražne radnje preduzete uz ovlašćenje državnog tužioca. Očekuju se i druge istražne radnje za potpunu pokrivenost tog slučaja, stoga moramo biti rezervisani u pružanju informacija, do okončanja istražnih radnji“, navelo je tužilaštvo u odgovoru za Radio Slobodnu Evropu.

Po nalogu Osnovnog tužilaštva u Peći, 16. jula ove godine, uhapšeno je lice zaposleno u Kosovskoj šumarskoj agenciji u Dečanima, zbog sumnje da je od maja zaustavilo sigurnosne kamere i saslušano je 48 lica.

Izvršni direktor NVO "Siri i Vizionit" Veton Mujaj izjavio je da institucije nisu dale jasan odgovor šta se dogodilo u slučaju trovanja u Dečanima.

Opština je preduzela neke beznednosne mere, poput zatvaranja otvorenih bunara i cevi, ali prema Mujaju to nije dovoljno.

"Zabrinjavajuće je zašto građanima jop uvek nije rečena istina, 14. jula, ministar zdravlja, Arben Vitia, rekao je da će neki uzorci biti poslati u inostranstvo", rekao je Muja, ali još uvek nema odgovora da li su rezultati uzoraka stigli.

Radio Slobodna Evropa je ovim povodom kontaktirao i gradonačelnika Baškima Ramosaja, koji je u kratkom odgovoru rekao da će analiza uzoraka biti objavljena uskoro. e očekuje da će analiza poslata u inostranstvo biti objavljena vrlo brzo.

RSE je pokušao da dobije odgovor i od preduzeća zaduženog za vodosnabdevanje u opštini Dečane „Hidrodrini“, ali zvaničnici te institucije nisu odgovorili.

Nakon trovanja opština Dečane je pokrenula postupak za osnivanje novog preduzeća za vodosnabdevanje, jer je „Hidrodrini“ optužen za loše i neodgovorno upravljanje vodovodnom mrežom u ovoj opštini, kako se navodi u odluci od 19. jula 2021. godine, po pitanju „građevinske tehnike od pristupa izvoru, nestandardizacije rezervoara vode, bunara, vodovodne mreže do ilegalnih priključaka i nedostatak brojila za evidentiranje potrošnje vode".

Preduzeće "Hidrodrini“, pored Dečana vodom snabdeva Peć, Istok, Klinu i Junik.