Istraživanje ACDC: Drastično opalo poverenje građana sa severa u pravosuđe i policiju

ADCD: Nivo poverenja u pravosuđe i policiju drastično opao
Izvor: Kosovo Online

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) organizovala je konferenciju povodom publikacije “Procena statusa pravosuđa i policije na severu Kosova”, u kojoj se, nakon sprovedenog istraživanja, navodi da je poverenje građana sa severa u ove institucije drastično opalo nakon što su iz njih izašli predstavnici Srba.

Cilj konferencije, kako su naveli iz NVO ACDC, je da se predstavi trenutno stanje u severnim opštinama nakon povlačenja kosovskih Srba iz svih kosovskih institucija i da istraži funkcionalnost i nivo poverenja među nevećinskim zajednicama u pomenute institucije. Predstavljeno je i istraživanje ove NVO koje pruža sveobuhvatan pregled situacije i procenjuje uticaj ostavki kosovskih Srba na funkcionalnost pravnih sistema, kao i sistema za 
sprovođenje zakona.

Pored predstavnika ACDC, učesnici konferencije bili su i zamenik komandira policije za region Sever Veton Eljšani i predstavnica Osnovnog suda u Mitrovici Ljumnije Surudli, kao i predstavnici Kfora i Euleksa.

Programski direktor ACDC Aleksandar Rapajić istakao da su institucije na severu Kosova u velikim problemima nakon što su ih napustili Srbi koji su radili u njima.

„U Osnovnom sudu u Mitrovici, nakon integracije pravosuđa i policije, na severu je radilo 20 sudija, 10 tužilaca, 141 zaposlen kao pomoćno osoblje u sudu i tužilaštvu, 547 policajaca srpske nacionalnosti koji su podneli ostavke zbog diskriminacije i odlaganja formiranja ZSO“, podsetio je Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC.

Dodao je i da na severu ne postoji notar koji bi bio na usluzi građanima, već je neophodno otići u Južnu Mitrovicu, gde postoji jezička barijera, jer albanski notari uglavnom ne govore srpski jezik.

Nemogućnost upotrebe srpskog jezika je jedan od vodećih problema sa kojima se srpska zajednica susreće u korespodenciji sa ovim institucijama.

Kao gorući problemi nakon napuštanja institucija, u ovom istraživanju navodi se sudska praksa da se uglavnom obrađuju hitni slučajevi, a koji uključuju pritvor ili slične mere, i da je 7.000 predmeta na čekanju.

Ljumnije Surudli iz Osnovnog suda u Mitrovici navela je da je nakon izlaska Srba iz instutucija došlo do nedostatka kadrova.

„Broj sudija koji su dali ostavke je 20, na dva ogranka, u Leposaviću i Zubinom Potoku. Otišlo je i 65 radnika koji su bili pomoćno osoblje u Severnoj Mitrovici. U skladu sa okolnostima, mi smo pokušali da učinimo nemoguće, svi smo se angažovali, i pokušavamo da sud funkcioniše normalno, i otvoren je za sve. Sa teškoćama, ali funkcionišemo“, rekla je Surduli.

U istraživanjju se navodi da su se po sporazumu o pravosuđu, slučajevi dodeljivali sudijama na osnovu poznavanja jezika stranaka u postupku.

“Ipak, od 2021. godine se, protivno sporazumu, predmeti u Osnovnom sudu u Mitrovici dodeljuju slučajnim izborom putem softverskog programa, na osnovu odluke Sudskog saveta Kosova”, stoji u publikaciji koja je predstavljena.

S druge strane, Kosovska policija zabeležila je porast prijavljenih slučajeva za 12,3 odsto, što zamenik komandira policije za region Sever Veton Eljšani tumači kao porast poverenja građana na severu Kosova u policiju.

Međutim, prisutni novinari i građani izneli su tom prilikom svoje zabrinutosti povodom rada policije, uključujući i angažman specijalnih jedinica kosovske policije na severu i njihovih punktova koji se pretvaraju u vojno-policijske baze, na više lokacija gde dominantno žive građani srpske nacionalnosti.

Ovu informaciju Eljšani nije demantovao, već je prisustvo policije i gradnju baza opravdao potrebama, kako je naveo" za dodatni rad na bezbednosti za sve građane, a čak je ukazao da se ovi punktovi mogu jednog dana prevesti u policijske ispostave kakvih ima, objasnio je, u Čabri i još nekim mestima na severu Kosova.

„Mi imamo specijalne jedinice kod Bistrice i kod Gazivoda, ali su tu 24 časa redovni policajci. Od 19. jula ove godine do sada imali smo oko 40 slučajeva pokušaja krijumčarenja. Kad pričamo o specijalnim jedinicama, oni se nalaze samo u i oko zgrada opština“, rekao je Eljšani.

Nakon konstatacije prisutnih novinara i građana da slučajevi sprečavanja krijumčarenje robe nisu posao specijalnih jedinica, Eljšani je istakao da se time bavi regularna policija.

„I kažem da nisu specijalci ti koji 24 časa zaustavljaju i kontrolišu ljude, već to radi redovna policija. Može da se dogodi neki slučaj“, poručio je Eljšani.

Eljšani je istakao da ne zna da li na drugim mestima na Kosovu postoje policijski punktovi kakvi su uspostavljeni na severu.