Istraživanje: Kosovo ima najgore uslove i najnižu platu za građevinske radnike u Evropi

Građevinski radnici
Izvor: Reporteri

Prema broju povreda na radu, visinu plate i troškova života, Kosovo ima najgore uslove za građevinske radnike u Evropi pokazala je studiju koju je sprovela platforma "Vorkvear Guru", prenosi Reporteri.

Prema podacima studije, prosečna godišnja plata građevinskog radnika na Kosovu iznosi 4.854 evra ili 404 evra mesečno, najniža je u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

Posle Kosova, druga je Albanija sa 6.127 evra godišnje ili 510 evra mesečno. Država koja najviše plaća u oblasti građevinarstva u regionu je Crna Gora sa preko 20.000 evra godišnje plate ili 1.846 evra mesečno.

Takođe, prema studiji, Kosovo za građevinske radnike ima najniže troškove života, sa indeksom od 27,83. Prvo mesto po najvećem procentu incidenata na radu u Evropi zauzima takođe Kosovo, sa 26 odsto šansi za povrede.

Prema ovom izveštaju, Švajcarska, Belgija, Velika Britanija i Kanada su pet idealnih zemalja za građevinske radnike. Prema podacima, Švajcarska ima najveću prosečnu godišnju platu u svetu u izgradnji, koja nudi 73.935 evra godišnje, ali je Švajcarska zemlja i sa najvećim troškovima.

Jedna od zemalja sa najnižom stopom povreda je Kanada, gde je zabeleženo svega osam odsto povreda na radu.