Istraživanje: Za bezuslovno priznanje Kosova tri odsto građana Srbije

Kosovo
Izvor: B92/Depositphotos/Yarr65

Stavovi građana Srbije o pitanju Kosova pokazuju da su građani i dalje strogo protiv priznanja nezavisnosti, kao što to pokazuju sva istraživanja rađena u prethodnim godinama, ali su nešto fleksibliniji u pogledu pojedinih rešenja u kojima bi Beograd napravio neke ustupke Prištini i zauzvrat nešto i dobio, pokazalo je onlajn panel istraživanje javnog mnjenja pod nazivom "Šta Srbija misli", prenosi list Danas. 

Kao najprihvatljivije rešenje za pitanje Kosova građani Srbije vide mogućnost da Srbija ne prizna nezavisnost, ali da dopusti Kosovu ulazak u Ujedinjene nacije i zauzvrat dobije ubrzanje procesa ulaska u Evropsku uniju, dok je mogućnost priznanja nezavisnosti i dalje potpuno neprihvatljiva za više od dve trećine građana.

Onlajn panel istraživanje u organizaciji Novog trećeg puta pokazalo je da više od dve trećine građana izričito protiv priznanja nezavisnosti Kosova i eventualnog rešenja o razmeni teritorija, dok su u nešto manjem procentu protiv priznanja nezavisnosti u “zamenu” za Sever Kosova, specijalni status manastira, veće investicije za Srbiju ili brži ulazak u EU.

Ispitanicima u istraživanju je ponuđeno sedam eventualnih rešenja za problem Kosova, a tražili su se njihovi odgovori da li bi neko od ovih rešenja podržali na referendumu.

Najniži stepen podrške zabeležila je opcija bezuslovnog priznanja Kosova – sa tri odsto za ovakvo rešenje i 73 odsto protiv. 

Slično je i sa predlogom za razmenu teritorija kojom bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, ali i predala Preševo, Bujanovac i Medveđu u zamenu za Sever Kosova. Izričito protiv ovakvog rešenja je 71 odsto građana.

Rešenje u kojem bi Srbija priznala nezavisno Kosovo, a zadržala sever Kosova, podržalo bi sigurno četiri odsto, protiv bi sigurno bilo njih 51 odsto i verovatno dodatnih 27 odsto građana. Potpuno priznanje Kosova uz eksteritorijalnost manastira sigurno bi prihvatilo svega četiri odsto ispitanika, protiv bi sigurno bilo 53 odsto.

Kada su u pitanju rešenja koja bi podrazumevala priznavanje nezavisnosti Kosova i dobijanje dodatnih pogodnosti u vidu investicija ili ubrzanog puta u EU, ni tu nije primećena razlika u odnosu na prethodna rešenja, tako da 54 odsto ispitanika sigurno ne bi podržalo priznavanje Kosova za ogromne investicije, 25 odsto verovatno ne bi podržalo, osam odsto nije sigurno, a verovatno bi podržalo osam odsto njih, dok bi sigurno za bilo samo pet odsto. 

Priznavanje nezavisnosti Kosova za ubrzan put u EU podržalo bi pet odsto, verovatno bi podržalo devet odsto, nije sigurno da li bi podržalo njih devet odsto, a verovatno i sigurno bi protiv bilo 27 odsto, odnosno 52 odsto.

Poslednje rešenje podrazumevalo je situaciju u kojoj Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali dopušta ulazak Kosova u UN, a zauzvrat dobija ubrazni put u EU. Kod ovog rešenja vidi se značajna razlika u podršci u odnosu na prethodne predloge, tako da bi sedam odsto sigurno prihvatilo ovakvo rešenje, a čak 24 odsto bi verovatno prihvatilo, 19 odsto je trenutno uzdržano, 23 odsto bi verovatno bilo protiv, a 28 odsto bi sigurno bilo protiv i ovog rešenja. 

Istraživanje je sprovedeno od 22. do 31. jula na reprezentativnom uzorku od 1.067 punoletnih građana,a teme koje su obuhvaćene ovim istraživanjem su proces vakcinacije u Srbiji, reakcija vlasti na probleme izazvane pandemijom, ali i odnos građana prema NATO, EU i pitanju Kosova.

Miodrag iz Peći
23. Avgust 2021.
Anketa je tako napravljena da ne daje prave odgovore. Jedno, jedino pitanje bi bilo šta bi Srbi tražili za normalizaciju odnosa sa Kosovom. Svi bi rekli: Ostanak četri opštine severno od reke Ibar i to Zubin Potok, Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić, zatim ZSO sa izvršnim ovlašćenjima za preostalih 6 opština sa srpskom većinom i sedme Gore i najzad eksterotijalnost SPC i njenih metoha po vatikanskom modelu. A o priznanju tek kada Kosovo implemetira i sprovede u praksi postignute sporazume.
ВаскеКиМ
24. Avgust 2021.
Јел ти то тата оставио па да делиш и поклањаш?
Шумадинац
23. Avgust 2021.
Једино решење прихватљиво грађанима Србије али и Србима уопште је реинтеграција КиМ у уставно-правни поредак Републике Србије. Ови други горе наведени модели заиста немају никакву подршку ни од стране народа а ни од СПЦ!
Ratko
14. Oktobar 2021.
Ajd kao nesto se dogodilo i Kosovo je opet u Srbiju, albanci (oko 1.8 miliona) glasaju za njihove i u skupstinu imamo oko 30 albananca koji imaju sancu da s'nekim na koaliciju da udju u vladu. Imaces otprilike 5 albanskih ministara, a jedan o njih je ministrar vanjskih polsova, drugi kulture i sporta itd. Albanci na Kosovo, vecina njih ne pricaju srpski, i kako ces ovo upravljati. Ne trebaju nam nista, kako ne znam ali bolje bez njih.
Упиши своје име
23. Avgust 2021.
Novi treci put-US sponsored. То је укратко све што треба да знамо о овом ''истраживању''.
Zoran
23. Avgust 2021.
Ma koje priznanje BRE? To je SVETA SRPSKA ZEMLJA!!!
Petar
23. Avgust 2021.
Mozemo da pricamo sta hocemo, koje god pitanje da predlozi drzava Srbija na referendumu, Vojvodina i Beograd ce izglasati. Drugo, i 4 severne opstine sa zajednicom na Jugu su trenutno za Srbiju dobro resenje. Ko ce da se vrati od ovih koji su pre 22 godine otisli iz Pristine, Djakovice, Urosevca, Srbice... Nece niko, svi su se snasli. Uzmimo 4 opstine i zajednicu na jugu, poseban status manastira i hajdemo vise napred u buducnost. 22 godine pricamo o krvavom prolecu i jeseni, barikade i suzavci. Dajte da nam deca zive u miru ako mi nismo mogli. Pomozi Boze!
Slavko
24. Avgust 2021.
Petre, samoukini se molim te.
Krasny
24. Avgust 2021.
Svaka ti je na mjestu
Goran
24. Avgust 2021.
Srpska sveta zemlja zauvek. Kosovo i Metohija