Italijanski kontignet Kfora donirao medicinsko vozilo Ministarstvu zdravlja

Rifat Ljatifi i italijanski komandant KFOR-a
Izvor: Kosovapress

Italijanske snage Kfora na Kosovu donirale su Ministarstvu zdravlja medicinsko vozilo koje će biti korišćeno za hitne slučajeve prenosi Kosovo pres.

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi zahvalio je na donaciji rekavši da je vozilo bilo neophodno zbog modernizacije službe Hitne pomoći.

"Veoma smo zadovoljni i srećni jer smo dobili preko potrebno medicinsko vozilo koje ćemo koristiti za hitne slučajeve. A to će dodatno osavremeniti Hitnu pomoć“, naglasio je ministar zdravlja.

Ljatifi je govorio i o saradnji koju Ministarstvo zdravlja ima sa Ambasadom Italije u projektu obuke kosovskih pedijatrijskih kardiohirurga za obavljanje operacija na srcu.

"U završnoj smo fazi pregovora kada je u pitanju obuka naših kardiohirurga za dečju kardiohirurgiju, tako da imamo svoje hirurge, lekare, medicinske sestre i anesteziologa koji brinu za naše mališane kojima je potrebna operacija srca“, rekao je Ljatifi.

Zamenik komandanta italijanskog Kfora Luiđi Piperni rekao je da je današnja donacija znak značajnog ulaganja u ceo zdravstveni sistem na Kosovu.

"Okupili smo se povodom završetka projekta koji sprovode naši karabinjeri. Ovaj plan ima za cilj stvaranje prikladnijeg sistema reagovanja medicinskog osoblja, kao što je slučaj u Italiji. Na kraju naše intenzivne saradnje sa kosovskim institucijama, današnja donacija je znak značajne investicije u ceo zdravstveni sistem na Kosovu, a ovo vozilo će sadašnju hitnu medicinsku službu učiniti još efikasnijom i unaprediće sposobnosti reagovanja u vanrednim situacijama, a krajni cilj je dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu“, rekao je komandant italijanskog Kfora.