Janjić: Izjava profesora Kostića o Kosovu je duboko neodgovorna, državno i društveno štetna

Sava Janjić
Izvor: Facebook

Iguman manastira Dečani Sava Janjić poručio je da je izjava predsednika SANU profesora dr Vladimira Кostića “da Kosovo nije naše“ duboko neodgovorna, državno i društveno štetna.

Janjić je na Fejsbuku napisao da „ona nije usmerena protiv jednog ili dva episkopa, već protiv stava cele SPC, koja je oko pitanja Кosova jedinstvena sa najvećim delom našeg naroda, te tako ova izjava duboko vređa ugled SANU i mnogih čestitih ljudi u njoj”.

“Stav SPC o Кosovu i Metohiji ne proizilazi iz jefitnog politikantstva, već je stav zasnovan na viševekovnom prisustvu našeg naroda i svetinja, celokupnoj našoj istoriji i duhovnom i kulturnom identitetu na kome treba da bude zasnovana i SANU. Defetističke izjave profesora Кostića su zato duboko štetne, neutemeljene i povređuju posebno Srbe na КiM. Najbolje bi bilo kada bi to konačno shvatio i ako ne može ili neće da nam pomogne, makar bi bilo dobro da prestane da nam konstantno odmaže”, napisao je Janjić.

On je istakao da, nažalost, ovaj stav neretko podržavaju oni “kojima КiM i svetinje nikada ništa nisu značile, oni koji su knjižice Кomunističke patrije zamenili malograđanskim evropejstvom, koji rade na promociji srbijanstva i deljenja srpskog naroda, a koji upravo SPC povezuje, bez obzira na nametnute nam granice.

 

Gresni pop Milorad
09. Januar 2021.
Nije prvi put da se ovaj "gospodin" izjasnjava o necemu zasta ga NIKO nije ni pitao. samim tim bi se moglo reci da je isti samo necija "isuterana ruka" u cilju ispitivanja javnog mnjenja o pomenutoj temi. Zivi bili pa videli !!!
Miodrag iz Peći
09. Januar 2021.
On je predsednik Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.
Otac Makarije
09. Januar 2021.
Izgleda da je Dr Kostic predsednik neke lovacke druzine a ne Srpske akademije Nauka!!Sramota za bilo kog Srbina da tako govori o Kosovu i Metohiji ,,,,pogotovu sto je i doticni gospodin sa Kosova!!!
Radisa Nacic
01. Februar 2021.
Pa dobro Savo Janjicu a sta je resenje evo i ja zivim.na Kosovu i Metohiji .Ne zivimo u imaginarnom svetu nego u realnosti.Izgubili smo na svim.poljima bogami dosta i prodali e pa sta bismo sad .Da ratujemo ajde i ponovo cemo proci ko bossi po trnju .Da ostavimo zamrznuti komflikt oni ce secsiriti dalje albanci .i gde smo u corsokaku .Mnoge sacirdzije ce i dalje koristiti situaciju da muzu srbiju do besve.
sti .Razgranicenje je jedini spas zs srpski narod i Srbiju .Sve ostalo je utopija
Mirko
15. Februar 2021.
E ovako prica mudar covek, Otac Sava Janjic.