Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog

Episkop Joanikije
Izvor: BN TV

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je za mitropolita cetinjskog, mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha trona pećkog, javlja Tanjug.

Na današnjem zasedanju Sabora Srpske pravoslavne crkve prvo su izabrani novi članovi Svetog Sinoda: patrijarh Porfirije, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, prenose mediji.

Posle toga su članovi Sinoda dosadašnjeg administratora Mitropolije, posle smrti mitropolita Amfilohija, episkopa Joanikija izabrali za mitropolita cetinjskog, mitropolita crnogorsko-primorskog i egzarha trona pećkog.

Danas izabrani mitropolit crnogorsko-primorski, dosadašnji vladika eparhije budimimljansko-nikšićke i administrator MCP Joanikije Mićović, rođen 20. aprila 1959. u Velimlju (Banjani).

Gimnaziju je završio u Nikšiću. Diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. godine i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Zamonašio se u manastiru Ćelija Piperska 30. oktobra 1990.

Za vikarnog episkopa Budimljanskog izabrao ga je Sveti arhijerejski Sabor na redovnom zasedanju maja 1999.

Hirotonisan je na Cetinju u čin episkopa od tadašnjeg atrijarha srpskog Pavla, uz sasluženje Mitropolita Amfilohija i još 12 arhijereja, 3. juna 1999.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na majskom zasjedanju 2001. godine osnovao je Eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Ðurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Godinu dana kasnije Sabor ga je izabrao za episkopa budimljansko-nikšićkog.

Sa obnovom svetinja u toj eparhiji vladika Joanikije je započeo i obnovu monaštva po opštežiteljnom ili skitskom ustavu.

Pokrenuo je Eparhijski list „Sveviđe“ i izdavačku delatnost u Eparhiji.

Povodom dvadesetogodišnjice njegove arhijerejske službe (1999-2019) izišla je iz štampe njegova knjiga „Svjetlost svijetli u tami“.

Dusan
29. Maj 2021.
Srecno bilo, na mnogaja leta i dug zivot nasem novom Mitropolitu!