Novosti: Joanikiju tron posle Amfilohija

Episkopi, okupljeni u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru
Izvor: Shutterstock

Izbor novog mitropolita crnogorsko-primorskog biće jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda predstojeće sednice Svetog arhijerejskog sabora, koja će početi 24. maja u hramu na Vračaru u Beogradu, prenose Večernje novosti.

Tačan termin zasedanja zavisiće od vremena pristizanja arhijereja u Beograd, a majski Sabor će biti prvo zasedanje najvišeg tela SPC kojim će predsedavati patrijarh Porfirije.

Iako će o nasledniku vladike Amfilohija odlučiti članovi "crkvene skupštine", najveće šanse za mitropolitsko dostojanstvo, prema saznanjima "Novosti", ima sadašnji episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, koji kao administrator trenutno upravlja Mitropolijom.

“U vrhu crkve iskristalisao se načelan stav da bi najbolje rešenje za cetinjski tron bio ovaj arhijerej. Procenjeno je da je on najpogodnija ličnost da vodi tamošnju crkvu, doprinese smirenju nacionalnih i političkih tenzija i radi na zbližavanju Srbije i Crne Gore. Uživa veliki ugled i dobro je prihvaćen među vernicima. Po svemu bi trebalo da bude dostojan ličnosti i dela pokojnog mitropolita Amfilohija”, kaže sagovornik "Novosti" iz SPC.

U vrhu SPC veoma dobro stoji i vladika južnoamerički Кirilo (Bojović), ali trenutno se procenjuje da je potrebniji na američkom kontinentu.

Članovi Sabora, posebno oni čije su eparhije na tlu Crne Gore, biće upoznati sa nacrtom temeljnog ugovora koji će SPC zaključiti sa Vladom u Podgorici. Zaključenje ovog dokumenta i uspostavljanje odnosa sa državom prema njegovim odredbama biće među najvažnijim zadacima novog cetinjskog vladike.

Potpisivanje sporazuma između SPC i Crne Gore, najavljeno je posle izbora mitropolita, što ovoj tački dnevnog reda daje dodatnu težinu.

Za razliku od Crnogorsko-primorske mitropolije, koja bi na majskom saboru trebalo da dobije nadležnog arhijereja, na predstojećem zasedanju najverovatnije neće biti biran novi mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Ova vrsta izbora, kako stvari stoje, biće odložena na godinu dana, a ovom eparhijom nastaviće da upravlja u svojstvu administratora patrijarh Porfirije.

Sednica Sabora, kako se najavljuje u SPC, biće organizovana shodno protivepidemijskim merama, zbog čega će izostati i najavljeno ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji.