Jonuzi: Rudari koji štrajkuju u "Trepči-jug" u teškom zdravstvenom stanju

Rudnik
Izvor: albanian post

Rudari "Trepče-jug" peti dan zatvoreni su u rudniku, 800 metara pod zemljom, nezadovoljni zbog uslova rada, izostanka smene rukovodstva i kašnjenja plata, a predsednik Sindikata rudara Ibrahim Jonuzi upozorava da je njihovo zdravstveno stanje loše i da je njih 24 zatražilo lekarsku pomoć.

On je rekao da su nezadovoljni rudari danas održali sastanak sa predstavnicima Vlade Kosova.

"Situacija je veoma ozbiljna. Peti je dan štrajka, a 24 osobe traže pomoć. Nismo imali kontakt sa izvršnim direktorom i odborom, ali smo održali sastanak sa predstavnicima vlade", rekao je Jonuzi za Kljan Kosova.

Prokomentarisao je i izjave vlade da se plate kosovskih rudara kreću i do 1.250 evra, i istakao da rudari "Trepče-jug" te plate nisu videli "ni u snovima".

"U toku cele godine ni dve ili tri osobe nisu uspele da dobiju takvu platu, uprkos dodatnim beneficijama. Nemamo problem sa vladom, ali imamo socijalne zahteve", rekao je predsednik Sinidkata.

Jonuzi je napomenuo i da su mnogi političari želeli da posete rudare koji štrajkuju, ali im rudari nisu dozvolili pristup ne želeći da daju političku konotaciju štrajku.

Zahtevi rudara su da im plate budu isplaćene između 6. i 10. u mesecu, da se smeni rukovoodstvo "Trepče Jug" i da se uvede zdravstveno osiguranje za zaposlene.