Rudari "Trepče-jug" upozoravaju na ekstremne mere ukoliko se ne ispune njihovi uslovi

Trepča-jug
Izvor: Gazeta ekspres

Ibrahim Januzi iz Samostalnog sindikata rudara "Trepče-jug" upozorio je na ekstremne mere koje će rudari preduzeti, jer Vlada Kosova sa njima ne vodi dijalog o uslovima zbog kojih ušli pre četiri dana u štrajk, prenosi Koha. 

 On je  rekao da je najteža mera koju rizikuju prekid kontakta sa površinom. 

"Mi smo 800 metara pod zemljom. Imamo druge načine da se radikalizujemo... Čekamo da oni razmisle. Najekstremniji oblik, o kome ne razmišljamo jer čekamo dijalog, ali ako prekinemo kontakt sa površinom onda neko mora da snosi odgovornost. Rudari se neće predati, neće izaći kao gubitnici iz ovog štrajka. Zatvorićemo se sa svima. Nećemo komunicirati. To je poslednje sredstvo. Nadam se da možemo da razgovaramo", rekao je Januzi.

On je ponovio da se zahtevi zbog kojih protestuju ne odnose na povećanje plata, već na to da se plate isplaćuju na vreme, da se poboljšaju uslovi rada, zdravstveno osiguranje i da se smeni rukovodstvo. 

Kako Januzi navodi  za tešku situaciju u "Trepči-jug" ne može se kriviti samo Kurtijeva vlada, ali je dodao da treba podnese odgovornost "jer je obećala milionsku sumu kao pomoć, a koja nije realizovana”.

Prema njegovim rečima, premijerom Aljbinom Kurtijem se "manipuliše pogrešnim, lažnim informacijama iz upravnog odbora jer su oduvek želeli da izgledaju kao da rade dobro, ali je realnost drugačija".