Kabinet Vjose Osmani: Hoti kopira Osmanijevu za Ljama večeru

Hoti  i Osmani
Izvor: Klan Kosova

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će sledećeg četvrtka biti obeležen praznik zahvalnosti - Ljama večera, kojim su drevni Iliri obeležili godišnjicu kao popularni kulturni praznik 23. oktobra a iz Kabineta predsednice Skupštine Kosova tvrde da je on kopirao Osmani i da je ona pozivnice poslala još 6. oktobra.

“Zbog specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom kovid-19, ovaj praznik će biti obeležen simbolično, sa ograničenim brojem gostiju”, napisao je Hoti na Fejsbuku.

Iz Kabineta predsednice Skupštine Vjose Osmanija, reagovali su “zbog toga što je Hoti kopirao ideju Vjose Osmani za večeru Ljama, jer je Osmani pozivnice za ovu večeru, kako tvrde, poslala još 6. oktobra", prenosi Kljan Kosova.

„Smejemo se plagijatiu vlade. Godinama čekamo da li će neko od onih koji su u vladi i koji su bili tokom 2014.-2017. nastaviti tradiciju večeri Ljama koju je pokrenuo predsednik Ibrahim Rugova, tradiciju koju je predsednik Tači prekinuo...Ove godine, videći da više ne postoji takva organizacija, zajedno sa lokalnim proizvođačima obavili smo sve pripreme i poslali smo pozive za  obeležavanje Ljama večere kako bismo nastavili tradiciju, ali pre svega da promovišemo naše proizvođače i meštane koji su ove godine izuzetno oštećeni posledicama pandemije. Tek nakon što smo pre više od dve nedelje poslali pozive da 'sačuvamo datum' i juče ih ponovili i dobili potvrde velike većine učesnika, premijer se setio da večera Ljama postoji kao tradicija i kaže da će on to organizovati, kako bi poremetio našu organizaciju .Umesto da počinimo plagijat, bilo bi dobro preduzeti ozbiljnije mere za podršku lokalnim proizvođačima, koji su veoma nezadovoljni merama preduzetim za oporavak. Dakle, nije da je zainteresovan za nastavak tradicije, ali namerava da uradi ono što je uvek činio, da poremeti organizacije i trud drugih. Rušenje je njegova specijalnost. Ko ne zna, uskoro će razumeti”, navedeno je iz Kabineta Vjose Osmani.

 Dodaje se da je “na zahtev suorganizatora, jer je neko iz tima zaražen kovidom-19, organizacija planirana za 23. oktobar, odložena za 30. oktobar “,