Kancelarija za KiM gradi novu kuću za sedmočlanu porodicu Rakićević iz okoline Leposavića

Kancelarija za KiM/bekdrop
Izvor: Kosovo Online

Sedmočlana porodica Rakićević koja živi u skromnim uslovima u planinskom selu Vuča u opštini Leposavić, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije uskoro će dobiti novi dom, pišu Novosti.

Tri generacije porodice Rakićević, Ljubiša Rakićević sa suprugom Stankom sa četvoro dece: Jelenom (30), Lazarom (27), Milicom (25), Stefanom (22), kao i sa unukom Lukom (5) godinama žive u kući od dve male sobe, hodinkom i kupatilom u selu u kom ima sve manje meštana.

Rakićević ističe da će nova kuća njegovoj porodici značiti novi i bolji život.

"Iako kažu da kad čeljad nisu besna, kuća nije tesna, mi zaista nemamo dovoljno prostora za sve. A osim toga ovo je star i neuslovan objekat", rekao je Ljubiša za Novosti.

On je odnedavno u penziji i njegova primanja su uz dečji dodatak za petogodišnjeg unuka Luku i socijalne pomoći jedino sigurno primanje za Rakićeviće. Deca povremeno nalaze privatne poslove tokom leta, ali zimi su uglavnom svi na okupu.

"Svi smo ranoranioci. Poranimo da hranimo svinje, patke i kokoške jer krupniju stoku nemamo. Leti, međutim, imamo mnogo više posla oko imanja", kaže najstarija ćerka u porodici Jelena Rakićević.

Navodi i da su ona, sestra i braća završili srednje škole za grafičkog dizajnera u Zvečanu.

Iako im je Leposavić bliži, na svega desetak kilometara, ipak su, ističe, svi odlučili da se školuju u Zvečanu zbog prevoza, ali i društva.

"Brat i ja smo kasnije upisali i Višu ekonomsku u Leposaviću, ali nismo mogli redovno da pohađamo predavanja jer nam je trebalo novca za prevoz, knjige i druge potrepštine", dodaje ona. 

Iako su deca Rakićevića oslonac jedno drugom, ne kriju da im ponekad nedostaje društvo jer u selu ima više desetina kuća sa uglavnom starijim življem.

"Uprkos svemu, važno nam je da smo zajedno, a nadamo se da će se vremenom naći i posao za neko od dece. To bi nam svakako olakšalo život", kažu uglas Stanka i Ljubiša Rakićević. 

Imaju oko dva hektara njiva, ali na strmini, pa su praktično neobradive, ali Ljubiša pojašnjava da im bašta u kojoj uzgajaju sve vrste povrća mnogo znači.

"Najvažnije je da stabilno živimo na svojoj dedovini i da nemamo nameru da odlazimo odavde. To je odluka i sve moje dece. Pogotovu sada kada ćemo dobiti novu kuću koja se gradi na parceli bližoj putu, nadomak Sočanice", ističe domaćin.

Naglasio je da se na novoj kući trenutno radi fasada će najverovatnije biti završena do kraja ove godine.

"Nama se sada i ne žuri, bitno je da ćemo dobiti novi, uslovniji dom i da ćemo ostati na svom Kosovu i Metohiji", poručio je on.