Kancelarija za KiM: Nerazjašnjena sudbina otetih novinara mrlja na obrazu međunarodne zajednice

spomenik otetim novinarima
Izvor: Radio Kim

Na današnji dan, pre 22 godine, na putu Orahovac-Velika Hoča oteti su novinari Radija Priština Đuro Slavuj i Ranko Perinić, a njihove porodice, kolege i javnost, do danas nemaju nikavu informaciju šta se sa njima desilo, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako je navedeno u saopštenju, to predstavlja još jednu mrlju na obrazu onih koji su pozvani da se staraju o pravdi i vladavini prava u pokrajini.  

"Nažalost, i dalje smo svedoci radonodušnosti i nezainteresovanosti međunarodne zajednice za rešavanje sudbine nestalih Srba na Kosovu i Metihiji, a nerazjašnjena otmica Đure Slavuja i Ranka Perinića još jedan je dokaz koji potvrđuje ovu tvrdnju. Ali, ni ćutanje odgovornih, ni često vandalsko skrnavljene spomen ploče, koju su nestalim novinarima podigle kolege, neće nas zaustaviti u traženju pravde i počinilaca ovog zločina“, kaže se u saopštenju.

Iz Kancelarije navede da će biti učinjeno sve na razotkrivanju tih strašnih događaja, da nestali novinari pronađu zasluženi mir i spokoj.

Toliko dugujemo njihovim porodicama, kolegama, ali i srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saoštenju.

"Ovo je prilika da podsetimo da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini“, saopštila je Kancelarija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju očekuje od međunarodnih institucija na Kosovu da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu novinarima, a njihovoj profesiji obezbede civilizovane uslove za nesmetan rad.

"Istina i pravda za sve nestale i ubijene žrtve organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji jedini su put ka normalizaciji odnosa i izgradnji međusobnog poverenja u pokrajini“, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.