Kastrati: Fenomen napuštanja KBS štetan i za službu i za Kosovo

KBS
Izvor: Tviter / Vjosa Osmani

Bivši komandant Kosovskih bezbednosnih snaga general Kadri Kastrati izjavio je fenomen odlaska osoblja iz KBS štetan i za službu i za Kosovo.

Ministar odbrane Armend Mehaj izajvio je da je samo u 2021. godini više od 50 pripadnika napustilo je tu, Kastrati je ocenio da je neophodna hitna analiza situacije.

"Da sam na mestu ministra odbrane, okupio bih i civilno i vojno osoblje i analizirao situaciju zašto se to dešava. To se dešava zbog visoke inflacije, a plate se uopšte nisu pomerile. Plata vojnika je minimalna, 380 evra, oprema je zastarela. Moje mišljenje je da zbog globalne situacije i situacije u regionu, treba da se fokusiramo na vojsku i policiju, kako bi ove te institucije bile sposobne da obavljaju svoje dužnosti", rekao je Kastrati.

Bivši ministar odbrane Anton Ćuni kaže da je na osnovu izveštaja Ministarstva odbrane jasno da je tokom osam meseci ove godine KBS napustilo 70 pripadnika, ali da nisu navedeni razlozi za to.

"Nemamo razloge zašto se ovi ljudi demobilišu. Sve je na nivou pretpostavki. Verujem da ćemo vrlo brzo imati činjenice", kaže Ćuni.