KEDS: Apel potrošačima da štede električnu energiju

KEDS
Izvor: Koha ditore

Kosovski elektrodistribucioni sistem saopštio je da je poslednjih dana došlo do drastičnih promena vremena, pa su niske temperature naterale potrošače da koriste električnu energiju za grejanje, prenosi Kosovo pres.

Kako navodi taj medij, zbog toga su prouzrokovana +preopterećenja mreže i pregrevanje opreme, čime je ugroženo stabilno snabdevanje električnom energijom.

Kako se navodi u saopštenju, tokom godina KEDS je kontinuirano investirao u modernizaciju mreže i njeno održavanje, proširujući linije za snabdevanje i ojačavajući postojeće, ali trenutna potražnja premašuje dizajn električne mreže na nekim lokalitetima.

"To je zato zato što je transformacija električne energije u toplotnu energiju nasilni proces i nijedna električna mreža nije namenjena za grejanje. U ovim situacijama, kako bismo imali najbolje moguće napajanje i mrežu koja bi lakše podnela opterećenje, apelujemo na maksimalnu uštedu energije. Na mestima gde je to moguće potrošači bi trebalo da se greju alternativnim oblicima, jer bi to u velikoj meri olakšalo normalan rad mreže. Istovremeno, mobilizacija KEDS je maksimalna, tako da se eventualna neočekivana situacija što pre izbegne", kaže se u saopštenju KEDS.