"Kelkos" dobio dozvolu za rad hidroelektrana u okolini Dečana

Dečani
Izvor: Facebook

Kompanija "Kelkos" dobila je ekološku dozvolu od Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine za rad hidroelektrana u planinama oko Dečana, izjavila je zamenica Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja.

Kusari Ljilja je u objavi na Fejsbuk nalogu istakla da je ta dozvola izdata bez ispunjavanja kriterijuma.

Naglasila je takođe da su se opština i građani suprotstavili radu te kompanije bez ispunjavanja uslova ili uopšte radu bez sanacije štete koju je ta kompanija prouzrokovala na ovim planinama.

"Zakone ne sprovodi ministarstvo pozvano da štiti životnu sredinu, već ih legalizuje agencija koja izveštava Skupštinu Kosova", dodala je Kusari Ljilja.

Pozvala je ministra ekonomije i zaštite životne sredine Bljerima Kućija da objavi pravnu osnovu sa kojom je dozvolio rad hidroelektrane i pravno mišljenje koje je preporučilo razdvajanje hidroelekratana Beljaja i Dečana.

Kusari Ljilja je zatražila takođe da se objavi kakvi su uticaji dve hidroelektrane na životnu sredinu i kakvi su uslovi koje je ta kompanija ispunila da bi joj se obezbedila ekološka dozvola.

"Kako je Ministarstvo životne sredine obezbedilo da se slivovi duž klisure vrate u svoje prethodno stanje? Ko je izašao na teren? Koji izveštaj su oni pripremili i ko je to potpisao? Zahtevam od Ministarstva ekonomije i zaštite životne sredine da sutra hitno objavi sve potpisane dokumente za ekološku dozvolu za kompaniju 'Kelkos' pre sastanka u 9:30 časova", poručila je Kusari Ljilja.

Suprotno tome, upozorila je da će "ceo dosije biti odmah poslat tužilaštvu zajedno sa imenima svih zvaničnika koji su potpisali tu ekološku dozvolu".