Kljan Kosova: KBS dobio pet dronova "Bajraktar"

Dron Bajraktar
Izvor: Klan Kosova

Formacije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) opremljene su sa oko pet dronova "Bajraktar", turske proizvodnje, preneo je Kljan Kosova, pozivajući se na izvor iz međunarodnih bezbednosnih institucija.

Inteligentni bespilotni jurišni dronovi, koji se kontrolišu iz kopnene baze, stigli su na Kosovo iz Turske, koja ih proizvodi, nakon skoro sedam meseci od sklapanja ugovora o ispopruci, koji je sa proizvođačem potpisao ministar odbrane Armend Mehaj.

Interesovanje za opremanje ovim borbenim letelicama datira od početka 2022. godine, posebno nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara prošle godine.

Samo dva dana kasnije, kompaniju je posetila i kosovska predsednica Vjosa Osmani, kako je sama napisala – ceneći inspirativan prikaz dostignuća u oblasti tehnološkog napretka i inovacija vezanih za sektor odbrane i bezbednosti, indirektno lobirajući za njihovu kupovinu.

Bespilotne letelice "Bajraktar" TB2 spadaju u naoružanje koje ima dugu izdržljivost na srednjoj visini (MALE), sa rekordom leta do 27 sati i tri minuta, a pored oružanih napada, njihove glavne funkcije su obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.

Opremanje KBS-a ovim sistemom dolazi samo nekoliko dana pre početka najveće međunarodne vežbe, "Defender Europe 23".Kosovo će po drugi put biti zemlja domaćin, a u vežbi koju predvode SAD, učestvuje sa više od 1.100 vojnika.