Klos: Cilj je zaštita izuzetnog spomenika kulture, manastira Visoki Dečani

manastir viseoki dečani
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Izvršni potpredsednik "Evropa nostre" Gi Klos rekao je da upisom manastira Visoki Dečani na ovogodišnju listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi, ta organizacija želi da privuče veću pažnju domaće i inostrane javnosti o dugogodišnjoj ugroženosti tog izuzetnog spomenika kulture, koji se još od 2006. godine nalazi na Listi svetske baštine u opasnosti, pišu Novosti.

Osim toga Klos ističe da je taorganizacija spremna da se angažuje kako bi se u otvorenom i konstruktivnom razgovoru sa svim zainteresovanim stranama pronašao izlaz iz sadašnje situacije.

"U narednom periodu ćemo razgovarati sa svima kako bismo ustanovili i sagledali detaljno i sveobuhvatno činjenično stanje, saslušali sva mišljenja i intrpretacije i ako bi naši evropski stručnjaci potom publikovali detaljan izveštaj o sadašnjoj situacijii predložili put za prevazilaženje još uvek otvorenih pitanja. U tom kontekstu ćemo tesno sarađivati sa predstavnicima EU posebno sa našim partnerima iz Instituta Evropske institucione banke, koji pridaju sve veći značaj sveobuhvatnoj zaštiti kulturne baštine", ističe Klos.

Sagovornik Novosti kaže i da se nada da će zahvaljujući odgovornom ponašanju svih relevantnih aktera, u ne tako dalekoj budućnosti, manastir Dečani biti uklonjen ne samo sa "Evropa nostra" Liste najugroženijih spomenika kulture u Evropi, već i sa Liste svetske baštine u opasnosti.

"Manastir Dečani ne treba da bude izvor sukoba između različitih zajednica koje žive na prostoru Balkana, već bi trebalo da postane dragocena spona između svih građana i građanki koji su posvećeni evropskim vrednostima i koji žele da se na tim prostorima trajno vrati dijalog i mir među narodima i njihovim kulturnim i duhovnim identitetom", podvlači Klos.

Rat i Mir
10. April 2021.
Izuzetni spomenik kulture gospodine Klos su ljudi. Kada nestane ljudi na tim prostorima ( manjina u zemljama zapadnog Balkana ) tada spomenici neće imati "težinu" ...

Svima Vama koji ste zabrinuti za spomenike kulture, ne glede na Vaša politička i religiozna opredjeljenja spasite one nemoćne ljude o kojima niko ne želi da vodi računa iz razloga zato što su drugačiji od većina što zbog jezika, religije, nacionalnosti i svih ostalih šarenih boja.

Proći će još dvadeset godina i opet ćemo imati istu priču o spomenicima kulture.

Merilo jednog društva je koliko to društvo ima u sebi humani karakter prema drugima.

Ovo svima nama sa prostora zemalja zapadnog Balkana nedostaje tj. je neizlečiva bolest.