Osmani i Kurti pisali Evropi Nostri: Manastir Dečani nije ugrožen, Kosovo neguje međuversku harmoniju

Arifaj: Ne očekujem da će vlada kontrolisati Osmani
Izvor: Reporteri

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti uputili su pismo organizaciji Evropa Nostra, u kojoj su istakli razloge zbog kojih smatraju da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume za ulazak u program "Sedam najugroženijih svetskih spomenika", prenosi Ekonomija Onlajn.

U pismu koje su poslali Osmani i Kurti navodi se da su izveštaji o napadima na manastir Dečani netačani, pristrasni i neprihvatljivi.

Naglašava se i da se pojam "lokalni ekstremisti" koristi sa namerom, kao preterana oznaka, dok je navodni napad terorističke organizacije ISIS potpuno neutemeljen. Osmani i Kurti ukazuju da "tekst za nominaciju ne sledi profesionalnu argumentaciju i da je politički i propagandno opterećen, uz nedostatk pouzdanih izvora na kojima se zasnivaju tendenciozni nalazi“.

"Zvanični izveštaji kosovske policije govore o drastičnom smanjenju broja međunacionalnih incidenata u poslednjoj deceniji. Naša zemlja nastavlja da neguje posebnu i uzvišenu tradiciju i međuversku harmoniju. Naše bezbednosne institucije u saradnji sa međunarodnim mirovnim snagama godinama pružaju zaštitu i sigurnost pravoslavnim crkvama na Kosovu. U potpunosti smo posvećeni zaštiti svih spomenika naše zemlje, a posebno pravoslavnih crkava i manastira, pravoslavnog sveštenstva, verskih praktičara, nevećinskih zajednica. I za to dajemo trajne dokaze godinama“, navodi se u pismu.

Osmani i Kuri navode da je obaveza Srpske pravoslavne crkve priznanje nezavisnosti Kosova.

"Obaveštavamo vas da je Srpska pravoslavna crkva dobila prava iz Ahtisarijevog paketa, odbacujući odgovornosti. Dakle, ona uživa sve garancije i privilegije koje proizilaze iz Ahtisarijevog paketa i Ustava Kosova, ali odbija da prizna državu Kosovo, što je preduslov za uživanje njenih prava. Manastir Dečan ne bi trebalo da ima nikakve veze sa političkim dijalogom između Kosova i Srbije. Prava i obaveze Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu konačno su definisani Ahtisarijevim planom, uključeni u Ustav Kosova i regulisani našim državnim zakonodavstvom. Republika Kosovo odbija da ponovo otvori ovaj proces, dok je jedina obaveza koja ostaje je priznavanje države i zakona Kosova od strane SPC“, navodi se u pismu.

Zanimljivo je da se na čelu panevropske organizacije Evropa Nostra, koja se bavi zaštitom kulturnog blaga na Starom kontinentu, već dugi niz godina nalazi proslavljeni španski operski pevač Plasido Domingo.

Lio
09. April 2021.
Bravo Kurti osmani
Mark
09. April 2021.
bravo kurti -osmani, respekt za mlade lidere.
Rado
10. April 2021.
Ne sme niko da dira Srpske svetinje
napad na verske objekte je napad na sve Srbe i drzavu Srbiju.Lako je sada da se napadaju srpski objekti jer nema Srpske vojske i policije.Ali jednoga dana kada Nato ode a docice vreme
onda ce se vratiti Srpska vojska i.policija na Kosovu po rezoluciji 1244SBUN I Kumanovskog spirazuma juna 1999god.Oni ce posle cuvati sve Srpske manastire i nece vise smeti niko da napada svetinje.