Kod imama Maljićija na prazničnom ručku Kosnet i predstavnici ostalih verskih zajednica

Ručak povodom Kurban bajrama u Prištini
Izvor: Reporteri

Imam džamije "Bedri Kamberi" u Prištini Ljabinot Maljići okupio je danas na ručku, povodom Kurban bajrama, američkog ambasadora na Kosovu Filipa Kosneta i predstavnike različitih institucija i verskih zajednica na Kosovu, prenosi Reporteri.

Imam Maljići je istakao da je Kurban-bajram praznik koji bi trebalo da se slavi sa svim ljudima, bez razlike, i izrazio nadu da ovo neće biti poslednji sastanak ovog formata.

Prema njegovim rečima, praznik Kurban-bajram znači približavanje Bogu.

"Sam izraz kurban znači žrtvovati nešto, kako bismo se približili Bogu. Praznik Kurban-bajram se već vekovima slavi u našim zemljama. To je praznik koji vernik ne slavi samo sa muslimanima, već je praznik kojim želimo da pozovemo ljude drugih vera da učestvuju u našoj radosti“, rekao je Malići.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet rekao je da je prisustvo različitih vera na ovom ručku koji je priredio imam Maljići "jasna poruka verske tolerancije na Kosovu“.

"Nisam ovde da bih održao govor i razgovarao o međunarodnim pitanjima, ovde sam na poziv imama Maljićija. Velika mi je čast što sam ovde na ovaj praznik okružen braćom i sestrama, vernicima. Zahvaljujemo Bogu i sećamo se svih stvari koje nas spajaju“, rekao je Kosnet.

Ovom sastanku su, kako je navedeno, prisustvovali predstavnici Katoličke crkve na Kosovu i predstavnici Srpske pravoslavne crkve.

"Kao što je popularna izreka ’kad se radost deli, ona raste’, ovu radost praznika želimo podeliti sa svim vernicima zajednice i islamske religije koji danas slave Kurban-bajram“, rekao je don Mikel Sopi iz katolička crkva na Kosovu.

Pored verskih lidera, skupu je prisustvovao i ombudsman na Kosovu Naim Ćeljaj.