Koha: Veljiu odbija da podnese izveštaj o otpuštanju Ćaljaja i ukidanju Radne grupe

Odbor za bezbednosna i odbrambena pitanja
Izvor: Kosovapress

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Agim Veljiu odbio je da podnese izveštaj Odboru za bezbednosna i odbrambena pitanja u vezi sa smenom bivšeg direktora kosovske policije Rašita Ćaljaja i ukidanjem Radne grupe za borbu protiv korupcije, prenosi Koha.

Predsedavajuća Odbora za bezbednosna i odbrambena pitanja Fatmire Kolčaku rekla je da su Veljiuu ponuđena dva datuma za izveštavanje, dok je njegovo obrazloženje bilo da ima obaveze. S druge strane, njegov partijski kolega, Hatim Bakhaku, branio je Veljiuovo odsustvo navodeći da bi mu trebalo dati dva ili tri datuma kako je tražio, a ako ne odgovori, trebalo bi ga pozvati u Skupštinu.

Što se tiče ukidanja Radne grupe za borbu protiv korupcije, predsednica Kolčaku je predložila uspostavljanje parlamentarne istražne komisije.

"Pošto danas nismo uspeli da imamo ministra, moramo da donesemo rešenje i predlažem da kao poslanici pokrenete istražnu komisiju”, rekla je Kolčaku.

Njen stranački kolega Redžep Seljimi je rekao da bi, zbog nedolaska i izveštavanja ministra Veljiua, komisija i poslanici trebalo da reaguju.

Seljimi je istakao da je Radna grupa za borbu protiv korupcije ugašena u trenutku kada je bila najpotrebnija.

On je dodao da bi kosovski ministar unutrašnjih poslova trebalo da pruži objašnjenje i pokaže stvarne motive za smenu bivšeg generalnog direktora kosovske policije Rašita Ćaljaja.