Kosovo se i dalje suočava sa porastom cena brašna i pšenice, poskupljuje i hleb

brašno
Izvor: Kosovo Online

Građani Kosova ponovo se suočavaju sa porastom cena hleba, a pekari to poskupljenje pravdaju činjenicom da je brašno poskupelo, prenosi Ekonomija onlajn.

Predstavnici Saveza poljoprivrednika i stručnjaci iz oblasti poljoprivrede ocenjuju da na povećanje cene hleba utiču kriza u Ukrajini i nedostatak domaće proizvodnje, a predstavnici Udruženja mlinova kažu da nema mesta panici, jer Kosovo ima dovoljne rezerve pšenice i brašna

Merita Bajraktari iz Prištine je rekla da je u pekari u kojoj se snabdeva hlebom tokom ove nedelje došlo do poskupljenja i da cena postaje teret za građane.

"U decembru je došlo do povećanja cena hleba i brašna i svih prehrambenih artikala. Sada je brašno ponovo poskupelo. Povećanje cena je veliki problem za građane, s obzirom na to da su plate veoma niske", rekla je Bajraktari.

Pekar Urim Gegoljaj kaže da je povećanje cene hleba neizbežno, jer je cena brašna porasla, u suprotnom, kako dodaje, sve pekare će bankrotirati.

"Da, hleb je poskupeo, jer smo do sada kupili 100 kg brašna za 40 evra, dok je sinoć cena porasla na 46 evra. Bili smo prinuđeni da donesemo odluku da poskupimo hleb za pet centi da bismo sačuvali posao", rekao je Gegoljaj.

Predsednik Federacije poljoprivrednika Kosova Tahir Tahiri rekao je da će cena brašna nastaviti da raste u narednim danima i mesecima.

On je dodao i da će situacija stvorena u Ukrajini otežati snabdevanje Kosova pšenicom i da se očekuje da će to uticati na povećanje cena.

Kosovo uspeva, kako on navodi, da zadovolji potrebe tržišta pšenice za samo 30 odsto.

"Zna se da je Ukrajina najveći izvoznik pšenice u Evropi, i siguran sam da će rat povećati cenu pšenice i brašna“, rekao je Tahiri.

Profesor univerziteta Imer Rusinovci takođe se slaže sa tim da kriza u Ukrajini pogoršava situaciju sa snabdevanjem brašnom.